Skip links
Inhoud

Sollicitaties afwijzen

18 juni 2015 - door Wijnand Vossestein

kopje koffie.jpg

Afgewezen worden bij een sollicitatie is in de meeste gevallen niet leuk. Je hebt niet voor niets op die vacature gereageerd, je bent er enthousiast over en wie weet wat het je allemaal brengt. Met die emotie in het achterhoofd zat ik vanochtend afwijzingen te versturen... 

Het versturen van afwijzingen bij een sollicitatieprocedure, ik heb er op één of andere manier iets mee. Eerder al kozen we bij een sollicitatieprocedure voor "een nieuwe manier van afwijzen", wat op diverse sympathieke reacties mocht rekenen. 

Vandaag heb ik de afwijzingen opgesteld met het doel clichés te vermijden. De zin "Anderen pasten beter in het profiel" is op zich een uitstekende zin met een prima argument erin verwerkt. Sollicitanten ervaren de zin echter als standaard en weinig leerzaam. Hij wordt als weinig persoonijk ervaren.

In elke afwijzing heb ik getracht zo exact mogelijk aan te geven waarom anderen beter pasten. Ja, een cliché is niet voor niets een cliché.... Dat blijft namelijk de essentie van een sollicitatieproces, de best passende kandidaat selecteren.

Binnen een half uur na het verzenden van de afwijzingen ontving ik diverse reacties terug. Daarvan vond ik Onderstaande de prettigste. Afwijzingen ontvangen is nooit leuk, afwijzingen verzenden is wat mij betreft ook nooit leuk. Je manier waarop je hiermee omgaat kan het blijkbaar aan alle kanten dragelijker maken....

Leestip: Toeval bestaat niet. @Vacatureluurs schreef vandaag ook een mooi blog over "De afwijzing". Die lees je HIER

Deel dit bericht