Skip links
Inhoud

Nederland veranderen

15 mei 2015 - door Wijnand Vossestein

Soms lees je een artikel, waarbij je twijfelt tussen het rechtop zetten van je nekharen en het laten verstommen van alle gedachten in je hoofd in de hoop dat dingen vanzelf voorbij gaan. Vanochtend bij het doorscrollen van Twitter had ik zo'n twijfelmoment...

Om maar met de deur in huis te vallen, vielen mij vanochtend (delen van ) twee artikelen op: Het eerste artikel ging over wijzigingen in de zorg en het verdwijnen van persoonsgebonden budgetten. Lees en huiver:

Ik weet niet hoe het u vergaat na het lezen van dit artikel. Ik weiger te geloven dat er iemand regels verzint en hoopt/verwacht dat dit de praktsiche uitwerking is....

Er is meer. Een passage uit een ander artikel, van iemand die werkloos is geraakt:

Hier is het verhaal eigenlijk hetzelfde. De menselijke maat is er volledig uit het proces verdwenen. Er is ruimte voor eigen inzicht, voor enige vorm van maatwerk. Ook hier weiger ik te geloven dat er bij het bedenken van de regeles/het proces gehoopt werd dat de mensen die het meemaken zo behandeld worden. 

Deze week was ook de week dat Jesse Klaver werd benoemd tot de nieuwe fractievoorzitter van de tweede kamer fractie van GroenLinks. De toon van zijn speech kun je allerlei kwalificaties geven: inspirerend, arrogant, aanmatigend of ambitieus, kiest u zelf maar.

Inhoudelijk koos Jesse Klaver in zijn speech voor de insteek: "Wij gaan Nederland veranderen" In de kern ging het hem om het 'economisme', het idee dat alles in geld kan worden uitgedrukt. Letterlijk:

Dat 'economisme' moet doorbroken worden. 'De wereld waarin wij leven, die hebben wij zelf gebouwd. Die kun je zelf veranderen.' - Jesse Klaver

Bij het lezen van bovenstaande (delen van) twee artikelen moest ik daar aan denken. Als het 'economisme' doorbreken dit soort uitwassen van regelgeving een halt toe kan roepen, zeg ik: Zet 'm op Jesse Klaver!

Deel dit bericht