Skip links
Inhoud

Reorganisatie van de arbeidsmarkt (II)

19 februari 2013 - door Wijnand Vossestein

VanWerkNaarWerk afbeelding

Dit artikel lijkt op een bijdrage van half januari 2013. Februari 2013 is nu twee weken oud. Het aantal nieuwsberichten met als thema de arbeidsmarkt (of aanverwant: werkgelegenheid, ontslag, sociaal quotum, werkloosheid etc.) is duizelingwekkend. De conclusie die eruit te filteren is: De arbeidsmarkt wordt gereorganiseerd.

Op Google News een maand later nog maar een keer gezocht op het woord: “Reorganisatie”. Het resultaat van de afgelopen week:

"Nieuwe reorganisatie TNT op komst"
"Reorganisatie ING is hard gelag"
"Reorganisatie OM slecht"
"Reorganisatie Unive slecht nieuws voor Assen"
"Deutsche Bank: Reorganisatie en verlenging sociaal plan"
"ZZP-er de dupe van reorganisatie KVK"
"Reorganisatie bij Odfjell gaat door"

Als je wederom kijkt naar de sectoren, waarin de bedrijven en organisaties zitten, zie je opnieuw diversiteit. Het zit in de financiele sector, logistiek, chemie, not-for-profit en bestuurlijk. Veranderend gedrag van klanten en afnemers, andere verdeling van gelden en efficientieslagen leiden tot een druk op de kosten.

Bedrijven en organisaties worden dus gedwongen snel in te spelen. De veranderingen komen immers ook snel op ze af. Dat dit thema actueel is, bewees de aflevering van VPRO tegenlicht van maandag 18 februari: “En we werkten nog lang en gelukkig”  

De ingrediënten: Een prachtige programmatitel, een presentator van formaat en, het belangrijkst: Een arbeidsmarkt, die zich op een niet eerder vertoonde wijze ontwikkelt:

De flexibilisering van de markt, HNW, explosie van ZZP’ers, ontstaan van nieuwe bedrijfstakken, nieuwe takken van sport in bestaande organisaties. Maar ook: Verdwijnen van veel conventionele banen, de slechte bezettingsgraad bij flexwerkers, langdurige werkloosheid, generatieproblematiek, internationalisering van de NL-markt, de participatiediscussie als het gaat om Sociaal Talent.

De aflevering raakte helaas maar een stukjes van enkele van deze thema's. Een uur is ook tekort om deze materie goed in te vangen. Je zou er zo een acht- of twaalfdelige serie van kunnen maken! Er is voldoende stof om nader te kijken naar de ingrijpende veranderingen. En de wijze waarom dit botst met de structuren, die we altijd hebben gebruikt om op die markt te functioneren. En op welke wijze we het met elkaar moeten organiseren om het werkbaar te houden. Zodat we inderdaad sprookjesactig kunnen afsluiten: "En we werkten nog lang en gelukkig."

Deel dit bericht