Skip links
Inhoud

Reorganisatie van de arbeidsmarkt

14 januari 2013 - door Wijnand Vossestein

ontslag

Het jaar 2013 is nu twee weken oud. Het aantal nieuwsberichten met als thema de arbeidsmarkt (of aanverwant: werkgelegenheid, ontslag, sociaal quotum, werkloosheid etc.) is duizelingwekkend. De conclusie die eruit te filteren is: De arbeidsmarkt wordt gereorganiseerd.

Om nieuwberichten op een bepaald woord te filteren, is er onder andere Google News beschikbaar. Als je daar zoekt op het Nederlandse woord: Reorganisatie, komen er uiteraard allerlei artikelen over dit onderwerp in de zoekresultaten. Wat die resultaten bijzonder maakt, is de diversiteit aan branches, die met dit onderwerp bezig zijn. Een korte opsomming:

  1. Een houthandel, waar de logistieke- en productieactiviteiten gaan verdwijnen, de commerciële activiteiten blijven. 
  2. Tata Steel het oude Hoogovens. De directie zegt: Ter verbetering van de concurrentiepositie van het bedrijf, de vakbond zegt: niets meer en niets minder is dan een gewone bezuinigingsoperatie door middel van grootschalige personeelsreductie.
  3. Bloemen promotiebureau, dat niet langer kan rekenen op de bijdrage van de Groothandelvereniging in hun branche.
  4. Miss Etam, dat de organisatie wil aanpassen om flexibeler te zijn en sneller te kunnen inspelen op de veranderende marktomstandigheden.
  5. Ambtenaren van de gemeente Breda moeten er rekening mee houden 'dat het aantal taken en werkzaamheden wordt teruggebracht'. "Dat heeft onvermijdelijk gevolgen voor het personeel" is de stelling van de Gemeente.
  6. En op dezelde pagina van zoekresultaten ook nog aandacht voor reorgansaties bij een bedrijf in Verwarmingen, Mobiele telefoonaansluitingen en een Theater

En dan ook nog in dezelfde week veel aandacht voor het voorstel van de top van CAPGemini om salaris en prestatie meer met elkaar in balans te brengen. Anders gezegd, overbetaalde krachten moeten salaris gaan inleveren. In de media in veel gevallen "Demotie" genoemd. In principe niet juist, aangezien mensen niet in functie teruggaan, maar in beloning.

Uiteraard is een groot deel van deze bewegingen ingegeven door de moeizame resultaatontwikkeling van de organisaties. Inkomsten lopen terug en daardoor moeten de kosten terug. Reorganiseren wil ook zeggen, dat er in de structuur van de roganisatie zaken anders worden neergezet. Dit heeft tot gevolg dat taken en functies verdwijnen. Mijn voorspelling: Die functies komen echter bij economische herstel en groei niet 1-2-3 weer terug. 

We zijn met elkaar op zoek naar nieuwe verhoudingen. Bedrijven zetten nu stevig het mes in de organisatie, kijken naar sterke kostenbesparingen. Hebben wensen, die vooral in het flexibel organiseren liggen. Onzekerheid aan de opbrengstenkant voert de druk om flexibel te organiseren aan de kostenkant alleen maar op. Die onzekerheid blijft, dus die flexibele wens blijft ook. Werkgevers vragen daarnaast hele andere competenties, type mensen en ervaringsgebieden dan ze 10 jaar geleden vroegen. Dat maakt vraag in veel gevallen minder branche specialistisch. Die verandering zal de komende jaren alleen maar sneller gaan. 

Zoals eerder in onze Goede Voornemens beschreven, willen we met Dichtblij proberen werkgever en werkzoekende hierbij te ondersteunen. Door relaties te leggen tussen werkgevers en werkzoekenden en tussen werkgevers onderling. En door Sociaal talent, mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt, ook meer perspectief te geven.

Wilt u daaraan blijdragen? Dat weet u ons te vinden!

Deel dit bericht