Skip links
Inhoud

Test

 1. Een labbekak in het echt

  24 juni 2015 - door Wijnand Vossestein

  Hans de Boer.jpg

  Meneer de Boer, voorzitter van de werkgeversorganisatie VNO-NCW, gaf een drie uur durend interview aan de Volkskrant. In drie uur gaat het interview over talloze onderwerpen, maar de journalist pakt uiteraard de aansprekende quote voor de tiel van het artikel eruit. En zo gaat het woensdag 24 juni 2015 ineens over "Labbekakken", een door meneer de Boer gekozen benaming voor niet werkende mensen met een (bijstands)uitkering.

  Lees meer over "Een labbekak in het echt"

 2. 1 juli komt eraan

  22 juni 2015 - door Wijnand Vossestein

  Het piept en kraakt op de arbeidsmarkt waar het gaat om vaste contracten, inzet van  ZZP-ers, tijdelijke contracten etc. Vaste contracten komen minder vaak voor, het aantal ZZPers gaat de 1 miljoen voorbij. Flexibel is de nieuwe norm. Hoe gaan we hier met elkaar mee om?

  Lees meer over "1 juli komt eraan"

 3. Sollicitaties afwijzen

  18 juni 2015 - door Wijnand Vossestein

  Sociaal Talent afstand arbeidsmarkt.jpg

  Afgewezen worden bij een sollicitatie is in de meeste gevallen niet leuk. Je hebt niet voor niets op die vacature gereageerd, je bent er enthousiast over en wie weet wat het je allemaal brengt. Met die emotie in het achterhoofd zat ik vanochtend afwijzingen te versturen... 

  Lees meer over "Sollicitaties afwijzen"

 4. Hoe het verder gaat na 1 juli

  18 juni 2015 - door Wijnand Vossestein

  Bureaustoel.jpg

  Bijna twee jaar geleden is er een sociaal akkoord gesloten. Na de goedkeuring (met een ruime meerderheid) in de Tweede Kamer wordt het per 1 juli aanstaande wetgeving: De nieuwe regels rondom flexwerkers. Doel: Meer (werk)zekerheid bieden aan de nemers van werk (hier te noemen: werk-nemers). Vraag is of dit doel bereikt wordt...

  Lees meer over "Hoe het verder gaat na 1 juli"

 5. Waarom werklozen boven een bepaalde leeftijd werkloos blijven

  11 juni 2015 - door Wijnand Vossestein

  Oudere werknemer.jpg

  Het uitdagende aan de arbeidsmarkt is, dat het vaak lastig is om oorzaak en gevolg van bepaalde problemen en ontwikkelingen goed te kunnen zien en meten. Een item van de NOS deze week laat uitstekend zien dat 'we' vaak maar gewoon wat proberen en random instrumenten inzetten. Zonder daarbij een strakke analyse te maken om erachter te komen of we een oorzaak aan het bestrijden zijn.

  Lees meer over "Waarom werklozen boven een bepaalde leeftijd werkloos blijven"

 6. Zoeken en vinden van werk kan zoveel beter

  10 juni 2015 - door Wijnand Vossestein

  De Intelligence Group doet veel onderzoek naar de thema's rondom de arbeidsmarkt. Uit een recent onderzoek blijkt opnieuw hoe het is gesteld met het zoeken naar en vinden van werk in Nederland. In de conclusies van het onderzoek zit een deel van onze drijfveren om het met de werk-communities van Dichtblij anders te (gaan) doen.

  Lees meer over "Zoeken en vinden van werk kan zoveel beter"

 7. Vakantiekrachten inhuren, hoe ga je dan te werk?

  1 juni 2015 - door Ilja Dijkstra

  kopje koffie.jpg

  Tijdens de vakantieperiodes kan het zijn dat veel werknemers er even tussenuit gaan om daarna weer vol energie terug te komen op het werk. Deze rustperiode heeft iedere werknemer nodig om daarna weer productief aan de slag te kunnen. Maar wat gebeurt er in de tussentijd met het werk van deze werknemer? Blijft dit liggen, verdeel je het over de andere werknemers of huur je tijdelijk iemand in om dit werk te doen?

  Lees meer over "Vakantiekrachten inhuren, hoe ga je dan te werk?"

 8. Zien we wat we zien?

  28 mei 2015 - door Wijnand Vossestein

  Vanwerknaarwerk.jpg

  In een studie leerde ik ooit: Meten is weten, maar weten is niet (altijd) alleen meten. De afgelopen week kwam ik cijfers en publicaties tegen, waarbij ik terugdacht aan die spreuk uit die studie.   

  Lees meer over "Zien we wat we zien?"

 9. Nederland veranderen

  15 mei 2015 - door Wijnand Vossestein

  Soms lees je een artikel, waarbij je twijfelt tussen het rechtop zetten van je nekharen en het laten verstommen van alle gedachten in je hoofd in de hoop dat dingen vanzelf voorbij gaan. Vanochtend bij het doorscrollen van Twitter had ik zo'n twijfelmoment...

  Lees meer over "Nederland veranderen"

 10. Hoe we jonge mensen voorbereiden op de arbeidsmarkt

  26 maart 2015 - door Wijnand Vossestein

  Schoolsysteem

  Deze week ging er een brief rond op social media van een basisschool. De brief was gericht aan leerlingen, die net de CITO toets hadden gedaan. Ik las de reacties op de inhoud van de brief en daaraan zie je de discussie terug over ons huidige schoolsysteem: Hoe bereiden we momenteel jonge mensen voor op de toekomst en hoe zouden we dat willen en kunnen veranderen?

  Lees meer over "Hoe we jonge mensen voorbereiden op de arbeidsmarkt"

 11. Het werken van morgen

  24 maart 2015 - door Wijnand Vossestein

  We hebben in de geschiedenis vaker gedacht dat vooruitgang (stoommachine, de komst van de telefoon, het uitvinden van de elektromotor etc.) zou leiden tot massa werkloosheid. Ook de huidige vlucht in de technologische ontwikkeling wordt weer gezien als "sloper van de arbeidsmarkt". Is die visie terecht?

  Lees meer over "Het werken van morgen"

 12. Ruim vijftig duizend kansen op iets positiefs per maand

  10 maart 2015 - door Wijnand Vossestein

  WERKcommunity werkzoeker.jpg

  Stel, je hebt kans op iets positiefs. Dat voelt al goed, kans maken op iets positiefs.


  En stel nou dat je elke maand ruim 50.000 keer kans hebt op iets positiefs, hoe goed voelt dat?

  Lees meer over "Ruim vijftig duizend kansen op iets positiefs per maand"

 13. Persbericht: SER wil werkloosheid preventief bestrijden. Wij hebben de oplossing al

  20 februari 2015 - door Wijnand Vossestein

  De Sociaal Economsiche Raad is met een advies gekomen. Er moet meer aandacht komen voor het preventief bestrijden van werkloosheid. Dit advies is feitelijk de kern van wat wij met Dichtblij voor ogen hebben. Wat de uitvoering en organisatie betreft, hebben wij wel een andere (betere) oplossing...

  Lees meer over "Persbericht: SER wil werkloosheid preventief bestrijden. Wij hebben de oplossing al"

 14. Meten is vooral zweten

  14 oktober 2014 - door Wijnand Vossestein

  woman-at-computer

  Bij Dichtblij hebben we veel interesse voor alles wat te maken heeft met werk-geven en werk-nemen, in welke vorm dan ook. Ter voorbereiding van een bijeenkomst, waar ik iets mag vertellen over de arbeidsmarkt, duik ik weer even in de cijfers. Aantal inwoners, aantal werkenden, aantal arbeidsplaatsen, aantal WW-ers, aantal ZZP-ers etc. Wat je dan aantreft.... Een kleine bloemlezing.

  Lees meer over "Meten is vooral zweten"

 15. Gratis geld om de rondpompmachine te stoppen?

  25 september 2014 - door Wijnand Vossestein

  Iedereen geld geven, maandelijks. Onacht wie je bent, ongeacht wat je situatie is. Het wordt ook wel een basisinkomen genoemd. Is de tijd waarin we nu leven het moment om hier serieus naar te kijken, het als model te overwegen? Op basis van twee ervaringen deze week moest ik er nadrukkelijk aan denken.

  Lees meer over "Gratis geld om de rondpompmachine te stoppen?"

 16. Participatiesamenleving

  16 september 2014 - door Wijnand Vossestein

  Sociaal Talent afstand arbeidsmarkt.jpg

  Op de derde dinsdag van september 2013 werd de term "Participatiesamenleving" gebruikt in de troonrede, uitgesproken door onze koning. Rekenkundig klopt het niet helemaal, maar we zouden kunnen spreken over de eerste verjaardag van dit 'fenomeen', dat woord van het jaar was in 2013. Hoe staat het ervoor met dat participeren? 

  Lees meer over "Participatiesamenleving"

 17. Hoe fijn vrijwilligerswerk kan zijn

  9 september 2014 - door Wijnand Vossestein

  Nederland staat bekend om het vrijwilligerswerk. Een kurk waar de Nederlandse samenleving op drijft. Binnen Dichtblij zien wij voor vrijwilligerswerk een belangrijke rol weggelegd. Het is uiteraard van veel waarde voor het doel/de doelgroep en de instantie waarvoor iemand het doet. Het is ook voor de persoon die vrijwilligerswerk prettig, om 'mee te blijven doen', om werkritme te hebben/krijgen. Zoals de Engelsen zeggen "Practice what you preach" ging Dichtblij op 8 september een dag maatschappelijk aan de slag.

  Lees meer over "Hoe fijn vrijwilligerswerk kan zijn"

 18. Deeleconomie en de arbeidsmarkt

  5 augustus 2014 - door Wijnand Vossestein

  De deeleconomie is inmiddels de status van trend ontstegen. Het is een nieuw, groeiend onderdeel van de economie aan het worden. Bezit staat steeds vaker niet centraal, het gaat steeds vaker om gebruik. Een mooie ontwikkeling, maar welke gevolgen heeft dit voor de arbeidsmarkt?

  Lees meer over "Deeleconomie en de arbeidsmarkt"

 19. Geen contract voor ONBETAALDE tijd

  30 juli 2014 - door Wijnand Vossestein

  Je hoort steeds vaker: "Ik heb een nieuwe baan, het is maar tijdelijk..."

  Het is een trend in de samenleving, misschien wel een nieuwe norm. We zijn steeds beter in staat in te schatten wat we wanneer en hoe vaak nodig hebben. Dat geldt voor alles, dus ook voor personele inzet. En daardoor horen we die zin steeds vaker...

  Lees meer over "Geen contract voor ONBETAALDE tijd"

 20. Roepen vanaf de zijlijn of meewerken aan een betere samenleving?

  18 maart 2014 - door Harm Hilgeman

  Met Dichtblij is de ambitie om vraag en aanbod van "WERK" op een andere manier te organiseren. Dit met als doel meer gemak en snelheid voor werkgever, meer gemak en overzicht voor werkzoekers en meer kasen voor kwestbaren op de arbeidsmarkt. Dit doen we lokaal en met elkaar.

  Naast het ondernemerschap voelt één van de oprichters van Dichtblij, Harm Hilgeman, zich breder betrokken bij de lokale samenleving. In deze bijdrage meer over zijn ambities in de lokale politiek.

  Lees meer over "Roepen vanaf de zijlijn of meewerken aan een betere samenleving?"

 21. Het groeiende probleem van de Nederlandse arbeidsmarkt

  30 januari 2014 - door Wijnand Vossestein

  woman-at-computer

  We zien en horen de laatste tijd wat meer berichten, die positief stemmen. We hebben weer economische groei (slechts 0,1%, maar het is positief) en het vertrouwen stijgt. 

  Punt van zorg blijft de arbeidsmarkt. Verwachting is dat de werkloosheid blijft stijgen, waarbij vooral de uitersten op de arbeidsmarkt (jongeren en 50+ ers) het extra lastig hebben. 

  Er is dus op de arbeidsmarkt iets anders/mee aan de hand, dan alleen de financiele crisis en de directe gevolgen daarvan. Maar wat is dat?

  Lees meer over "Het groeiende probleem van de Nederlandse arbeidsmarkt"

 22. Een nieuwe manier van afwijzen

  21 januari 2014 - door Wijnand Vossestein

  Standaard Afwijzing.jpg

  Met Dichtblij hebben wij eind december voor een woningbouwcorporatie twee huismeesters gezocht voor wooncomplexen in Soest. We hebben hierbij opnieuw ervaren dat de gangbare manier van werven voor niemand goed is.

  Uiteindelijk willen we met Dichtblij een alternatief helpen ontwikkelen voor deze procedures. Procedures, waar nu vrijwel niemand plezier aan beleeft. De persoon die de baan krijgt is uiteindelijk de gelukkige, de werkgever heeft veel werk gehad, maar uiteindelijk wel de juiste persoon te pakken.

  Binnen de procedure hebben we iets bijzonders meegemaakt. Iets wat we graag met jou willen delen in dit artikel.

  Lees meer over "Een nieuwe manier van afwijzen"

 23. Kansen voor Sociaal Talent

  12 november 2013 - door Wijnand Vossestein

  In alle akkoorden (Lente akkoord, regeer akkoord, Sociaal Akkoord) is één van de onderwerpen de "participatiewet". Dit wil zeggen: De deelname van mensen, die duurzaam aan de zijlijn van de arbeidsmarkt terecht zijn gekomen. Dit kunnen bijvoorbeeld zeer langdurig werklozen zijn of mensen met een beperking. 

  Vandaag kwam ik op de Social Media een prachtig voorbeeld tegen hoe iemand uit deze doelgroep een gezicht krijgt en op een persoonlijke manier in de spotlights wordt geplaatst.

  Lees meer over "Kansen voor Sociaal Talent"

 24. Na werkloosheid komt flexibiliteit

  8 november 2013 - door Wijnand Vossestein

  Overzicht op arbeidsmarkt.jpg

  Kijken we naar het algemene beeld als het gaat om werkloosheid in Nederland, dan lijkt de groei er redelijk uit wat betreft het aantal werkzoekenden. Voorop gesteld: Elke persoon die werkloos raakt, is uiterst vervelend.

  Voor de persoon die het betreft, zijn/haar gezin en ook voor de werkgever die de beslissing heeft moeten nemen. Maar stel dat de economie zich de komende periode herstelt, wat is dan het vooruitzicht voor de arbeidsmarkt? En zijn dan alle problemen opgelost, of komen er nieuwe uitdagingen op ons af?

  Lees meer over "Na werkloosheid komt flexibiliteit"

 25. Licht herstel

  21 oktober 2013 - door Wijnand Vossestein

  Na alle opeenvolgende berichten over reorganisaties, daling van omzetten en winsten, stijging van het aantal faillisementen en werklozen, zien we nu langzaam herstel. Het is nog wel heel voorzichtig: Het CBS komt met teksten als: "Per saldo waren er meer verbeteringen dan verslechteringen en gaat de economie voorzichtig richting herstel" 

  Als we kijken naar veel berichten in de eerste helft van oktober, zijn ze positief van aard. Dat is natuurlijk positief! 


  Lees meer over "Licht herstel"

 26. Werk in de nieuwe werkelijkheid DE OPLOSSINGEN (5)

  1 oktober 2013 - door Wijnand Vossestein

  Kans.jpg

  De afgelopen weken was het onderwerp "werk" weer volop in het nieuws. De werkloosheid daalde licht in augustus, de troonrede ging voor een belangrijk deel over de hoge werkloosheid, de politiek discussieert opnieuw over het Sociaal akkoord et. etc. Al die "hoog over thema discussies" raken echter steeds minder de plek waar het zich echt allemaal afspeelt. Op de werkvloer, tussen werkgever en werknemer. Of thuis, waar de werkzoekende ongewild terecht is gekomen. Hoe gaat het daar eigenlijk? In het vijfde deel van deze serie: De oplossingen.

  Lees meer over "Werk in de nieuwe werkelijkheid DE OPLOSSINGEN (5)"

 27. Werk in de nieuwe werkelijkheid DE OVERHEID (4)

  1 oktober 2013 - door Wijnand Vossestein

  Overheid.jpg

  De afgelopen weken was het onderwerp "werk" weer volop in het nieuws. De werkloosheid daalde licht in augustus, de troonrede ging voor een belangrijk deel over de hoge werkloosheid, de politiek discussieert opnieuw over het Sociaal akkoord et. etc. Al die "hoog over thema discussies" raken echter steeds minder de plek waar het zich echt allemaal afspeelt. Op de werkvloer, tussen werkgever en werknemer. Of thuis, waar de werkzoekende ongewild terecht is gekomen. Hoe gaat het daar eigenlijk? In het vierde deel van deze serie: De overheid.

  Lees meer over "Werk in de nieuwe werkelijkheid DE OVERHEID (4)"

 28. Werk in de nieuwe werkelijkheid DE WERKZOEKENDE (3)

  1 oktober 2013 - door Wijnand Vossestein

  woman-at-computer

  De afgelopen weken was het onderwerp "werk" weer volop in het nieuws. De werkloosheid daalde licht in augustus, de troonrede ging voor een belangrijk deel over de hoge werkloosheid, de politiek discussieert opnieuw over het Sociaal akkoord et. etc. Al die "hoog over thema discussies" raken echter steeds minder de plek waar het zich echt allemaal afspeelt. Op de werkvloer, tussen werkgever en werknemer. Of thuis, waar de werkzoekende ongewild terecht is gekomen. Hoe gaat het daar eigenlijk? In het derde deel van deze serie: De werkzoekende.

  Lees meer over "Werk in de nieuwe werkelijkheid DE WERKZOEKENDE (3)"

 29. Werk in de nieuwe werkelijkheid DE WERKNEMER (2)

  1 oktober 2013 - door Wijnand Vossestein

  DeArbeidsmarktVerandert.jpg

  De afgelopen weken was het onderwerp "werk" weer volop in het nieuws. De werkloosheid daalde licht in augustus, de troonrede ging voor een belangrijk deel over de hoge werkloosheid, de politiek discussieert opnieuw over het Sociaal akkoord et. etc. Al die "hoog over thema discussies" raken echter steeds minder de plek waar het zich echt allemaal afspeelt. Op de werkvloer, tussen werkgever en werknemer. Of thuis, waar de werkzoekende ongewild terecht is gekomen. Hoe gaat het daar eigenlijk? In het tweede deel van deze serie: De werknemer.

  Lees meer over "Werk in de nieuwe werkelijkheid DE WERKNEMER (2)"

 30. Werk in de nieuwe werkelijkheid DE WERKGEVER (1)

  30 september 2013 - door Wijnand Vossestein

  Geven.jpg

  De afgelopen weken was het onderwerp "werk" weer volop in het nieuws. De werkloosheid daalde licht in augustus, de troonrede ging voor een belangrijk deel over de hoge werkloosheid, de politiek discussieert opnieuw over het Sociaal akkoord et. etc. Al die "hoog over thema discussies" raken echter steeds minder de plek waar het zich echt allemaal afspeelt. Op de werkvloer, tussen werkgever en werknemer. Of thuis, waar de werkzoekende ongewild terecht is gekomen. Hoe gaat het daar eigenlijk? In deze serie begin ik bij het begin: Bij de werkgever.

  Lees meer over "Werk in de nieuwe werkelijkheid DE WERKGEVER (1)"

 31. Prinsjesdag 2013 Is het crisis of een nieuwe werkelijkheid. Of allebei?

  17 september 2013 - door Wijnand Vossestein

  gouden koets.jpg

  Afgelopen week had ik een bijeenkomst, waarbij ruim 20 werkgevers aan het ontbijt zaten. Werkgevers, uit allerlei branches/sectoren, qua omvang zowel groot als klein.

  Centraal stond de ontwikkeling van hun organisatie. Is er groei of juist krimp? Is de nabije toekomst van je resultaten en je omzet te voorspellen of juist niet?  En wat hiervan is hiervan naar de mening van de ondernemer/werkgever de oorzaak ?

  Lees meer over "Prinsjesdag 2013 Is het crisis of een nieuwe werkelijkheid. Of allebei?"

 32. Transparantie

  1 augustus 2013 - door Wijnand Vossestein

  Tweet WNF7.jpg

  Een plaatsing van een vacature deze week geeft een goed beeld van twee ontwikkelingen in de huidige tijd. (1) De actuele verhoudingen op de arbeidsmarkt en (2) de transaparantie die de huidige tijd biedt. Over gebruik maken van een scheve verhouding vraag/aanbod en het corrigerende vermogen van social media.

  Lees meer over "Transparantie"

 33. En weer werkt WERKpuntNL niet

  30 juli 2013 - door Wijnand Vossestein

  WERK.nl haalt zeer geregeld de media. Het portal voor de snelst groeiende groep Nederlanders heeft alweer te maken met een storing.... 

  Lees meer over "En weer werkt WERKpuntNL niet"

 34. Goochelen en Googelen met cijfers op de arbeidsmarkt

  29 juli 2013 - door Wijnand Vossestein

  goochelen.jpg

  Het goochelen met getallen is, in deze tijd van snelle journalistiek, hot. Zeker getallen, die fijn te vertalen zijn in een pakkende kop. Deze week begin weer met een mooi voorbeeld hiervan. Deze keer over vacatures in de bouw. Over Goochelen en Googelen met cijfers?

  Lees meer over "Goochelen en Googelen met cijfers op de arbeidsmarkt"

 35. Vanuit de samenleving zelf de arbeidsmarkt veranderen

  12 juni 2013 - door Wijnand Vossestein

  Vanwerknaarwerk

  De arbeidsmarkt in Nederland schreeuwt om verandering en verbetering. De werkloosheid stijgt nog steeds, het aantal mensen dat te lang aan de zijlijn blijft staan stijgt zorgwekkend. Werk ontwikkelt zich snel, veel sneller dan de gemiddelde populatie kan bijhouden. Een mismatch ontstaat en dreigt grote gevolgen te gaan krijgen. Er moet iets gebeuren. We gaan er iets aan doen. Lokaal, met elkaar!

  Lees meer over "Vanuit de samenleving zelf de arbeidsmarkt veranderen"

 36. De week nadat Dichtblij op TV was

  31 mei 2013 - door Wijnand Vossestein

  Afgelopen weekend was ik te gast in het programma Business Class op RTL7. In het vraaggesprek met Harry Mens kwam het concept van Dichtblij uitgebreid naar voren. En de wijze waarop we tot de propositie zijn gekomen. De strekking is uiteraard dat we graag op een prettig manier willen voorzien in de behoefte van zowel werkgevers als werkzoekenden. En we willen van-werk-naar-werk in Nederland goed organiseren. Na de uitzending, afgelopen zondag, bleef het niet lang stil bij Dichtblij...

  Lees meer over "De week nadat Dichtblij op TV was"

 37. Hoe blijf je aan het werk?

  22 mei 2013 - door Marcel van Unen

  werkloos afbeelding.jpg

  Voorkomen van werkloosheid lijkt geen gemakkelijke opgave, maar het kan wel. We moeten daarvoor even terug in de tijd.

  Kent u deze nog? De werkgever zorgt voor zijn werknemers tot aan hun pensioen en waarschijnlijk ook nog een stukje verder.

  Lees meer over "Hoe blijf je aan het werk?"

 38. Werkloosheid op recordhoogte

  16 mei 2013 - door Wijnand Vossestein

  De banenmachine van ons kabinet staat voorlopig nog in de omgekeerde stand. In plaats van het creeren van banen, slokt de machine momenteel alleen maar banen op. Het aantal werklozen stijgt maar door en is inmiddels boven de 8% uitgekomen. Waar gaat dit eindigen?

  Lees meer over "Werkloosheid op recordhoogte"

 39. Bedrijfsbezoek aan McDonalds

  18 april 2013 - door Wijnand Vossestein

  Logo McDonalds.jpg

  Dichtblij houdt zich met werkgevers en werkzoekenden bezig. Vooral via internet, maar zo nu en dan gaan we graag bij mensen langs. Deze week waren we uitgenodigd voor een bedrijfsbezoek bij McDonald's. Iedereen heeft een beeld van McDonald's en dus ook een mening over het bedrijf. Wij uiteraard ook. Een bedrijfsbezoek kan je mening behoorlijk bijstellen!

  Lees meer over "Bedrijfsbezoek aan McDonalds"

 40. Vrijwilligerswerk als opstap naar betaald werk

  18 maart 2013 - door Marcel van Unen

  We hebben NL Doet net achter ons liggen. NL Doet is bedacht om de aandacht te vestigen op vrijwilligerswerk in Nederland. Door inzet van de Koninklijke familie en het verbinden van het bedrijfsleven aan vrijwilligerswerk, komt er de verdiende aandacht voor dit onderwerp. Maar vrijwilligerswerk is meer. Er is een duidelijke relatie met betaald werk aan het ontstaan. In dit artikel antwoord op de vraag:

  Welke waarde heeft vrijwilligerswerk voor het vinden van betaald werk?

  Lees meer over "Vrijwilligerswerk als opstap naar betaald werk"

 41. Vraag en aanbod uit balans

  15 maart 2013 - door Wijnand Vossestein

  De scheve verhouding in vraag en aanbod op de arbeidsmarkt in beeld.

  Lees meer over "Vraag en aanbod uit balans"

 42. Symptoombestrijding of echt hervormen?

  11 maart 2013 - door Wijnand Vossestein

  Afbeelding Exit

  De arbeidsmarkt staat in het middelpunt van de belangstelling. Het dossier Arbeidsmarkt “ligt voor” in Den Haag. Het regeerakkoord bevat maatregelen, richtingen en voorstellen. Er wordt in het regeerakkoord ook veel ruimte gelaten aan de Sociale Partners. Die moeten samen, binnen de gestelde voorwaarden, trachten tot iets te komen.

  Wat gaat er op dit moment helpen op de arbeidsmarkt?

  Lees meer over "Symptoombestrijding of echt hervormen?"

 43. Vacatures vacatures en nog eens vacatures

  25 februari 2013 - door Wijnand Vossestein

   (bron: www.vandale.nl)

  Lees meer over "Vacatures vacatures en nog eens vacatures"

 44. Reorganisatie van de arbeidsmarkt (II)

  19 februari 2013 - door Wijnand Vossestein

  Tegenlicht

  Dit artikel lijkt op een bijdrage van half januari 2013. Februari 2013 is nu twee weken oud. Het aantal nieuwsberichten met als thema de arbeidsmarkt (of aanverwant: werkgelegenheid, ontslag, sociaal quotum, werkloosheid etc.) is duizelingwekkend. De conclusie die eruit te filteren is: De arbeidsmarkt wordt gereorganiseerd.

  Lees meer over "Reorganisatie van de arbeidsmarkt (II)"

 45. Twitter jezelf een baan

  13 februari 2013 - door Wijnand Vossestein

  twitter

  De Social Media zijn eigenlijk niet meer uit ons leven weg te denken. Ook voor het vinden van werk wordt deze "nieuwe" media vaak ingezet. Vanochtend viel mijn oog op een actie in de categorie: "Twitter jezelf een nieuwe baan"

  Lees meer over "Twitter jezelf een baan"

 46. #VanWerkNaarWerk

  18 januari 2013 - door Wijnand Vossestein

  Soms komt steun uit, eigenlijk, verwachte hoek!

  Lees meer over "#VanWerkNaarWerk"

 47. Reorganisatie van de arbeidsmarkt

  14 januari 2013 - door Wijnand Vossestein

  Vanwerknaarwerk

  Het jaar 2013 is nu twee weken oud. Het aantal nieuwsberichten met als thema de arbeidsmarkt (of aanverwant: werkgelegenheid, ontslag, sociaal quotum, werkloosheid etc.) is duizelingwekkend. De conclusie die eruit te filteren is: De arbeidsmarkt wordt gereorganiseerd.

  Lees meer over "Reorganisatie van de arbeidsmarkt"

 48. Goede voornemens!

  31 december 2012 - door Wijnand Vossestein

  Het begin van een nieuw jaar gaat vaak gepaard met goede voornemens. Hieronder alvast de goede voornemens van Dichtblij voor 2013.

  Lees meer over "Goede voornemens!"

 49. Werkloosheid oplossen? Allemaal parttime werken!

  12 november 2012 - door Wijnand Vossestein

  De nieuwe coalitie, PvdA en VVD pleit voor een lange(re) werkweek. Dat is, in hun visie, de manier om sterker uit de crisis te komen. Er zijn echter ook tegengeluiden te horen. Allemaal parttime werken als oplossing voor de werkloosheid! 

  Lees meer over "Werkloosheid oplossen? Allemaal parttime werken!"

 50. Ontslagverbod

  16 augustus 2012 - door Wijnand Vossestein

  Het Democratisch Politiek Keerpunt (DPK) van oud-PVV'er Hero Brinkman wil het de overheid en bedrijven verbieden om de komende 2 jaar mensen te ontslaan. Dit als onderdeel van een pakket maatregelen om de economische crisis te bestrijden. 

  Helpt een ontslagverbod ons in deze economisch moeizame periode?

  Lees meer over "Ontslagverbod"

 51. "Oud, werkloos en afgeschreven"

  3 augustus 2012 - door Wijnand Vossestein

  50

  Afgelopen week, geprogrammeerd tegen de hoge kijkcijfers van de Olympische Spelen, was er een aflevering van Hollandse Zaken. Programma van omroep Max, zeg maar het oude Rondom 10. De titel van deze aflevering was "Oud, werkloos en afgeschreven". Een aflevering, die een goed beeld geeft van een botsing op de arbeidsmarkt. Een botsing, die bewijst dat de economische transitiefase, de daarbij behorende crisis en de generatieverschillen momenteel samenkomen.

  Lees meer over ""Oud, werkloos en afgeschreven""

 52. Werkgever of vacature?

  24 juli 2012 - door Wijnand Vossestein

  “If you hire people just because they can do a job, they’ll work for your money. But if you hire people who believe what you believe, they’ll work for you with blood and sweat and tears.” by Simon Sinek 

  Lees meer over "Werkgever of vacature?"

 53. Arbeidsmarkt en verkiezingen: De standpunten van dichtblij! zelf

  16 juli 2012 - door Wijnand Vossestein

  Dichtblij!-logo-popje

  De afgelopen weken maakten de politieke partijen hun verkiezingsprogramma bekend. Na alle politieke partijen en hun standpunten op dit blog, nu de beurt aan dichtblij! zelf. Los van politieke voorkeur van dichtblij! de "standpunten" van dichtblij!

  Lees meer over "Arbeidsmarkt en verkiezingen: De standpunten van dichtblij! zelf"

 54. Arbeidsmarkt en verkiezingen (7/7): De CU

  15 juli 2012 - door Wijnand Vossestein

  Logo CU

  De afgelopen weken maakten de politieke partijen hun verkiezingsprogramma bekend. Met de versplintering in Den Haag, het ene demissonaire kabinet na het andere, is het speelveld lastig te overzien. Deze week daarom bij dichtblij!: Wat hebben de partijen in petto als het gaat om de belangrijkste markt in Nederland: De arbeidsmarkt? 

  In deze bijdrage de nummer 6 in de peilingen (BRON: Synovate): De Christen Unie

  Lees meer over "Arbeidsmarkt en verkiezingen (7/7): De CU"

 55. Arbeidsmarkt en verkiezingen (6/7): D66

  14 juli 2012 - door Wijnand Vossestein

  Logo d66

  De afgelopen weken maakten de politieke partijen hun verkiezingsprogramma bekend. Met de versplintering in Den Haag, het ene demissonaire kabinet na het andere, is het speelveld lastig te overzien. Deze week daarom bij dichtblij!: Wat hebben de partijen in petto als het gaat om de belangrijkste markt in Nederland: De arbeidsmarkt? 

  In deze bijdrage de nummer 6 in de peilingen (BRON: Synovate): D66

  Lees meer over "Arbeidsmarkt en verkiezingen (6/7): D66"

 56. Arbeidsmarkt en verkiezingen (5/7): De PVV

  13 juli 2012 - door Wijnand Vossestein

  Logo PVV

  De afgelopen weken maakten de politieke partijen hun verkiezingsprogramma bekend. Met de versplintering in Den Haag, het ene demissonaire kabinet na het andere, is het speelveld lastig te overzien. Deze week daarom bij dichtblij!: Wat hebben de partijen in petto als het gaat om de belangrijkste markt in Nederland: De arbeidsmarkt? 

  In deze bijdrage de nummer 5 in de peilingen (BRON: Synovate): De PVV

  Lees meer over "Arbeidsmarkt en verkiezingen (5/7): De PVV"

 57. Arbeidsmarkt en verkiezingen (4/7): De PvdA

  12 juli 2012 - door Wijnand Vossestein

  Logo PvdA

  De afgelopen weken maakten de politieke partijen hun verkiezingsprogramma bekend. Met de versplintering in Den Haag, het ene demissonaire kabinet na het andere, is het speelveld lastig te overzien. Deze week daarom bij dichtblij!: Wat hebben de partijen in petto als het gaat om de belangrijkste markt in Nederland: De arbeidsmarkt? 

  In deze bijdrage de nummer 4 in de peilingen (BRON: Synovate): De PvdA

  Lees meer over "Arbeidsmarkt en verkiezingen (4/7): De PvdA"

 58. Arbeidsmarkt en verkiezingen (3/7): De SP

  11 juli 2012 - door Wijnand Vossestein

  SP

  De afgelopen weken maakten de politieke partijen hun verkiezingsprogramma bekend. Met de versplintering in Den Haag, het ene demissonaire kabinet na het andere, is het speelveld lastig te overzien. Deze week daarom bij dichtblij!: Wat hebben de partijen in petto als het gaat om de belangrijkste markt in Nederland: De arbeidsmarkt? 

  In deze bijdrage de nummer 2 in de peilingen (BRON: Synovate): De SP

  Lees meer over "Arbeidsmarkt en verkiezingen (3/7): De SP"

 59. De gevolgen van het Nieuwe Ontslagrecht

  4 juni 2012 - door Wijnand Vossestein

  Het lente-akkoord van de "tijdelijke coalitie" voorziet in een aanpassing van het ontslagrecht. In de tijd dat de arbeidsmarkt zeer sterk flexibiliseert een broodnodige maatregel. De oude regeling was gebaseerd op het arbeidsverleden. De nieuwe regeling is juist gericht op de toekomst van de vertrekkende werknemer. In een tijd, waarin blijvende inzetbaarheid van mensen op arbeidsmarkt de uitdaging is, een ingrijpende, maar noodzakelijke maatregel.

  In dit artikel uitleg over wat de gevolgen zijn, de bedreigingen, maar vooral ook de kansen die de maatregel te bieden heeft!

  Lees meer over "De gevolgen van het Nieuwe Ontslagrecht"

 60. Dichtblij! introduceert het mobiliteitsplatform!

  21 april 2012 - door Harm Hilgeman

  Ontwikkelingen volgen elkaar steeds sneller op. Het ene moment zijn werkgevers op zoek naar nieuwe medewerkers, het andere moment wordt er juist weer afscheid van hen genomen. De arbeidsmarkt wordt steeds dynamischer.

  Lees meer over "Dichtblij! introduceert het mobiliteitsplatform!"

 61. Het anders doen

  22 maart 2012 - door Wijnand Vossestein  "Je kunt niet vragen wat klanten willen en het ze dan proberen te geven. Het is niet de taak van de klant om te bepalen wat wij produceren!"

  Lees meer over "Het anders doen"