Skip links
Inhoud

Test

  1. Een labbekak in het echt

    24 juni 2015 - door Wijnand Vossestein

    Hans de Boer.jpg

    Meneer de Boer, voorzitter van de werkgeversorganisatie VNO-NCW, gaf een drie uur durend interview aan de Volkskrant. In drie uur gaat het interview over talloze onderwerpen, maar de journalist pakt uiteraard de aansprekende quote voor de tiel van het artikel eruit. En zo gaat het woensdag 24 juni 2015 ineens over "Labbekakken", een door meneer de Boer gekozen benaming voor niet werkende mensen met een (bijstands)uitkering.

    Lees meer over "Een labbekak in het echt"

  2. 1 juli komt eraan

    22 juni 2015 - door Wijnand Vossestein

    Het piept en kraakt op de arbeidsmarkt waar het gaat om vaste contracten, inzet van  ZZP-ers, tijdelijke contracten etc. Vaste contracten komen minder vaak voor, het aantal ZZPers gaat de 1 miljoen voorbij. Flexibel is de nieuwe norm. Hoe gaan we hier met elkaar mee om?

    Lees meer over "1 juli komt eraan"

  3. Sollicitaties afwijzen

    18 juni 2015 - door Wijnand Vossestein

    Sociaal Talent afstand arbeidsmarkt.jpg

    Afgewezen worden bij een sollicitatie is in de meeste gevallen niet leuk. Je hebt niet voor niets op die vacature gereageerd, je bent er enthousiast over en wie weet wat het je allemaal brengt. Met die emotie in het achterhoofd zat ik vanochtend afwijzingen te versturen... 

    Lees meer over "Sollicitaties afwijzen"

  4. Hoe het verder gaat na 1 juli

    18 juni 2015 - door Wijnand Vossestein

    Bureaustoel.jpg

    Bijna twee jaar geleden is er een sociaal akkoord gesloten. Na de goedkeuring (met een ruime meerderheid) in de Tweede Kamer wordt het per 1 juli aanstaande wetgeving: De nieuwe regels rondom flexwerkers. Doel: Meer (werk)zekerheid bieden aan de nemers van werk (hier te noemen: werk-nemers). Vraag is of dit doel bereikt wordt...

    Lees meer over "Hoe het verder gaat na 1 juli"

  5. Waarom werklozen boven een bepaalde leeftijd werkloos blijven

    11 juni 2015 - door Wijnand Vossestein

    Oudere werknemer.jpg

    Het uitdagende aan de arbeidsmarkt is, dat het vaak lastig is om oorzaak en gevolg van bepaalde problemen en ontwikkelingen goed te kunnen zien en meten. Een item van de NOS deze week laat uitstekend zien dat 'we' vaak maar gewoon wat proberen en random instrumenten inzetten. Zonder daarbij een strakke analyse te maken om erachter te komen of we een oorzaak aan het bestrijden zijn.

    Lees meer over "Waarom werklozen boven een bepaalde leeftijd werkloos blijven"

  6. Zoeken en vinden van werk kan zoveel beter

    10 juni 2015 - door Wijnand Vossestein

    De Intelligence Group doet veel onderzoek naar de thema's rondom de arbeidsmarkt. Uit een recent onderzoek blijkt opnieuw hoe het is gesteld met het zoeken naar en vinden van werk in Nederland. In de conclusies van het onderzoek zit een deel van onze drijfveren om het met de werk-communities van Dichtblij anders te (gaan) doen.

    Lees meer over "Zoeken en vinden van werk kan zoveel beter"

  7. Vakantiekrachten inhuren, hoe ga je dan te werk?

    1 juni 2015 - door Ilja Dijkstra

    kopje koffie.jpg

    Tijdens de vakantieperiodes kan het zijn dat veel werknemers er even tussenuit gaan om daarna weer vol energie terug te komen op het werk. Deze rustperiode heeft iedere werknemer nodig om daarna weer productief aan de slag te kunnen. Maar wat gebeurt er in de tussentijd met het werk van deze werknemer? Blijft dit liggen, verdeel je het over de andere werknemers of huur je tijdelijk iemand in om dit werk te doen?

    Lees meer over "Vakantiekrachten inhuren, hoe ga je dan te werk?"

  8. Zien we wat we zien?

    28 mei 2015 - door Wijnand Vossestein

    Vanwerknaarwerk.jpg

    In een studie leerde ik ooit: Meten is weten, maar weten is niet (altijd) alleen meten. De afgelopen week kwam ik cijfers en publicaties tegen, waarbij ik terugdacht aan die spreuk uit die studie.   

    Lees meer over "Zien we wat we zien?"

  9. Nederland veranderen

    15 mei 2015 - door Wijnand Vossestein

    Soms lees je een artikel, waarbij je twijfelt tussen het rechtop zetten van je nekharen en het laten verstommen van alle gedachten in je hoofd in de hoop dat dingen vanzelf voorbij gaan. Vanochtend bij het doorscrollen van Twitter had ik zo'n twijfelmoment...

    Lees meer over "Nederland veranderen"

  10. Hoe we jonge mensen voorbereiden op de arbeidsmarkt

    26 maart 2015 - door Wijnand Vossestein

    Schoolsysteem

    Deze week ging er een brief rond op social media van een basisschool. De brief was gericht aan leerlingen, die net de CITO toets hadden gedaan. Ik las de reacties op de inhoud van de brief en daaraan zie je de discussie terug over ons huidige schoolsysteem: Hoe bereiden we momenteel jonge mensen voor op de toekomst en hoe zouden we dat willen en kunnen veranderen?

    Lees meer over "Hoe we jonge mensen voorbereiden op de arbeidsmarkt"