Skip links
Inhoud

Vakantiekrachten inhuren, hoe ga je dan te werk?

1 juni 2015 - door Ilja Dijkstra

beach-84631_640.jpg

Tijdens de vakantieperiodes kan het zijn dat veel werknemers er even tussenuit gaan om daarna weer vol energie terug te komen op het werk. Deze rustperiode heeft iedere werknemer nodig om daarna weer productief aan de slag te kunnen. Maar wat gebeurt er in de tussentijd met het werk van deze werknemer? Blijft dit liggen, verdeel je het over de andere werknemers of huur je tijdelijk iemand in om dit werk te doen?

Wanneer iemand een complexe functie heeft is het lastig om een vervanger voor een korte periode te vinden. De vervangende werknemer is waarschijnlijk pas helemaal ingewerkt als de tijd er al op zit. Een andere oplossing is om vakantiekrachten in te huren voor de relatief simpele klussen, zoals administratie en data-entry werk. Er zijn altijd veel studenten die vakantiewerk zoeken; het voordeel van studenten is dat ze snel dingen oppakken en flexibel in te zetten zijn. Maar hoe vind je deze vakantiekrachten?

1.     Schrijf een vacaturetekst voor vakantiewerk

Voordat je begint met het werven van kandidaten voor vakantiewerk, kun je altijd eerst binnen je netwerk vragen of ze toevallig studenten kennen die een vakantiebaantje zoeken. Daarnaast is het verstandig om een vacaturetekst op te stellen voor het vakantiewerk dat je aanbiedt.

2.     Benader de juiste personen

Als je op zoek bent naar studenten voor vakantiewerk, zorg dan dat de vacature online komt te staan op verschillende sociale media. Maak bij het verspreiden van de vacature ook gebruik van je netwerk en eigen social media profielen.

3.     Werving en selectie proces

De werving start al bij het verspreiden van de vacature naar de juiste personen. Als mensen je vacature weten te vinden, start je met het selecteren van de juiste kandidaten. Dit kan tijdrovend zijn wanneer er veel reacties op de vacature zijn binnen gekomen. Je kunt ervoor kiezen om op basis van CV en motivatie een aantal kandidaten uit te nodigen voor een gesprek en daarna te kiezen voor de persoon die je aanneemt. Het gehele werving en selectieproces kun je ook uitbesteden aan een uitzendbureau. Veel recruiters zijn gespecialiseerd in adhoc of tijdelijke opdrachten en weten binnen een paar dagen de juiste kandidaten te vinden.

Deel dit bericht