Skip links
Inhoud

Licht herstel

21 oktober 2013 - door Wijnand Vossestein

Na alle opeenvolgende berichten over reorganisaties, daling van omzetten en winsten, stijging van het aantal faillisementen en werklozen, zien we nu langzaam herstel. Het is nog wel heel voorzichtig: Het CBS komt met teksten als: "Per saldo waren er meer verbeteringen dan verslechteringen en gaat de economie voorzichtig richting herstel" 

Als we kijken naar veel berichten in de eerste helft van oktober, zijn ze positief van aard. Dat is natuurlijk positief! 


Er zijn dus tekenen van voorzichtig herstel. Dat is mooi. Berichtgeving gaat bij mensen "in het systeem" zitten en speelt in op het gevoel en daarmee op het gedrag. Gevolg is zuinig doen, aankopen uitstellen, sparen. Dat is slecht voor de bestedingen en daarmee de economie. De spiraal naar beneden is dan ingezet en het wordt een Self-fulfilling-prophecy. Op die manier hebben we elkaar deels ook deels verder de laagconjunctuur in geholpen. 

De huizenmarkt ontwikkelt zich positief. Die markt is heel lang per kwartaal slechter geworden, een ommekeer van die beweging is op zich natuurlijk een goed teken. Ik sprak het weekend een makelaar, die het mooi zei:

"Als je nu 12 huizen in een kwartaal verkoopt, tegen 7 in het kwartaal ervoor is het een positieve ontwikkeling. Als je het afzet tegen de 135 die we in de goede jaren verkochten in een kwartaal, is er nog een wereld terug te winnen."

Ook van de AEX fondsen goed nieuws: Twee grote Nederlandse bedrijven kwamen deze week met cijfers. De winst van zowel Akzo als Philips groeide. In beide gevallen daalde echter de omzet. De winst steeg door kostenbesparingen en krimp van het personeelsbestand. De toelichting van Philips op de cijfers:

"De winstgroei is vooral te danken aan een kostenbesparingsprogramma, waarvan een wereldwijde vermindering van het personeel een belangrijk onderdeel is. Tot nu toe heeft Philips 856 miljoen euro bespaard." 

Ook positief nieuws uit Den Haag. Er is weer een akkoord gesloten. Nu lopen de meningen over de invloed van de politiek op de economie sterk uiteen. Ik geloof er zelf in dat de politiek de kaders moet scheppen en daarin zo duidelijk en voorspelbaar mogelijk moet zijn. Hoe slechter ze hierin optreden, hoe negatiever hun invloed op de economie uitwerkt. Het akkoord, dat er nu weer is gesloten, zal vooral rust brengen in de politiek en niet zozeer in samenleving en economie. Waarom? Omdat alle recent gesloten akkoorden een (zeer) beperkte houdbaarheid bleken te hebben.

Al met al kunnen we concluderen dat de weg omhoog, langzaam maar redelijk zeker, wordt ingezet. Ter inspiratie hieronder nogmaals het filmpje van Triodos bank. Een filmpje dat inspireert om niet te wachten op iets groots, te wachten op anderen. Maar om zelf aan de slag te gaan! Want de weg omhoog, die slaan wij uiteindelijk zelf in!

Deel dit bericht