Skip links
Inhoud

Hoe blijf je aan het werk?

22 mei 2013 - door Marcel van Unen

Voorkomen van werkloosheid lijkt geen gemakkelijke opgave, maar het kan wel. We moeten daarvoor even terug in de tijd.

Kent u deze nog? De werkgever zorgt voor zijn werknemers tot aan hun pensioen en waarschijnlijk ook nog een stukje verder.

Flex

Daar kun je nu echt niet meer mee aankomen. Hoor ik u denken. Alles is ‘’flex’’ geworden. En flex in de zin van ‘’niet vast.’’ Dus alles kan veranderen en zal ook veranderen. Je loopt momenteel bij elke organisatie een groot risico om werkloos te worden. Baanzekerheid is er niet meer. Maar je kunt wel blijven werken aan je eigen ontwikkeling, waardoor je meer kansen blijft houden aan inkomenszekerheid.

Bijdrage

Als burger in de samenleving heb je een verplichting om je steentje bij te dragen. De maatschappij, dat ben jij. Je kunt pas bijdragen als je daadwerkelijk ook iets te bieden hebt. En daarvoor is het belangrijk dat je ‘’bij’’ blijft. We gaan er met z’n allen vanuit dat ontwikkeling vanzelf gaat. Helaas is dat een te mooie droom. Je moet zelf investeren in je eigen ontwikkeling.

De zelfstandigen onder ons, doen het al. Zij blijven investeren in hun persoonlijke ontwikkeling. En ze geven er echt niet zoveel geld aan uit. Want dat hebben ze niet te besteden. Door netwerken, van elkaar te leren en samen te werken blijven ze op de hoogte van de ontwikkelingen in hun vakgebied. De ideale ‘’partner’’ voor een bedrijfsorganisatie dus.

Ondernemend

Als ondernemende werknemer is dat dus ook mogelijk. En vaak vinden werknemers dat daar iets  tegen over mag staan . Als werknemer (niet zelfstandig dus) kun je verwachten dat een werkgever ook  wil investeren in zijn belangrijkste kapitaal: in jou en jouw collega’s.

Helaas… Uit onderzoek is gebleken dat er voor de recessie al weinig werd geïnvesteerd in opleidingen en dat tijdens de recessie de investeringen in de ontwikkeling van medewerkers drastisch zijn verminderd. Voor de crisis was de smoes: we hebben geen tijd, de opdrachten blijven binnen komen en daarom kunnen we geen mensen missen. Tijdens de crisis is het voor de hand liggende verhaal: nu kan het echt niet, we hebben net mensen moeten ontslaan. De tijd die we over hebben, moeten we nu echt gebruiken om te overleven. We hebben geen tijd over om mensen te laten bijleren of om te scholen.

Investeren

Tijd voor verandering. Ga wederzijds investeren in de ontwikkeling van mens en organisatie. Maak een toekomstcontract. Werkgever en werknemer spreken onderling af dat ze tijd en geld gaan investeren in ontwikkeling. En dat hoeft, net zoals bij de zelfstandige ondernemers, niet veel te kosten.

Leren hoeft niet altijd klassikaal te zijn. Je kunt ook ‘’stage’’ lopen bij een collega op een andere afdeling, je kunt kritische vragen stellen op digitale platformen, of je abonneren op vakliteratuur, of zelf inhoudelijke artikelen  gaan schrijven over veranderingen in je vak (op een weblog bijvoorbeeld) en de discussie hierover aangaan met je collega’s. Vaak kost dat wel tijd, maar weinig geld.

Waarde

Als medewerkers bijblijven in hun vakgebied en zich wat breder kunnen oriënteren, krijgen zij meer marktwaarde en kunnen makkelijker ander werk vinden als de organisatie zijn deuren moet sluiten. En in een positief scenario betekent ontwikkeling van medewerkers (nieuwe kansen zien) ook een groei voor de organisatie (nieuwe markten zien). Dan blijven de deuren open en voorkomen we werkloosheid.

Werk aan een zekere toekomst, door te blijven ontwikkelen!

Deel dit bericht