Skip links
Inhoud

1 juli komt eraan

22 juni 2015 - door Wijnand Vossestein

Het piept en kraakt op de arbeidsmarkt waar het gaat om vaste contracten, inzet van  ZZP-ers, tijdelijke contracten etc. Vaste contracten komen minder vaak voor, het aantal ZZPers gaat de 1 miljoen voorbij. Flexibel is de nieuwe norm. Hoe gaan we hier met elkaar mee om?

Iedereen kijkt eerst naar het eigen belang, en daar is op zich niks mis mee:

  1. Werkgevers willen alleen mensen inzetten als het nodig is.
  2. Mensen die werken willen vooral aan het werk blijven. Daarbinnen is het lastig een goede balans te vinden.
  3. Dan komt de overheid ook nog met nieuwe regels om hun primaire belang (mensen uit de uitkering halen en te houden) te dienen.

Volgende week gaat de nieuwe wet rondom dit thema in. De Wet werk en zekerheid wijzigt maatregelen op 3 terreinen:

  1. Het versterkt de rechtspositie van flexwerkers.  (= het belang werk-nemers+overheid)
  2. Ontslag wordt sneller, goedkoper en eerlijker (= het belang werkgevers)
  3. De WW wordt er meer op gericht om mensen weer snel aan het werk te krijgen (= het belang overheid en hopelijk belang werk-nemers)

In onze ogen zou je vooral moeten kijken en zoeken naar een oplossing, die uitgaat van het dienen van alle belangen. De oplossing die nu is gemaakt, met het kiezen voor individuele belangen, een polderoplossing met voor ieder wat wils, leidt niet tot het gewenste resultaat. Iedereen blijft dan handelen langs het randje. Dat gaat niet leiden tot wat we allemaal willen: Een arbeidsmarkt waar zoveel mogelijk mensen meedoen en waarin arbeid voor werkgevers (indien gewenst/noodzakelijk) op afroep beschikbaar is.

Met Dichtblij trachten we met dit laatste een start te maken door de oprichting van werk-community’s. Lees HIER meer over onze ambitie.

Tot slot een saillant detail van de nieuwe wet:

Pas als je 38 jaar (!!!) gewerkt hebt, heb je recht op 24 maanden ww. Met een gemiddelde start op de arbeidsmarkt op je 24ste betekent dit dus dat je pas op je 62ste (!!!) de maximale rechten hebt opgebouwd.  

(zie hier het uitgebreide artikel hierover van @ingrid_weel in Trouw)

Deel dit bericht