Skip links
Inhoud

Waarom werklozen boven een bepaalde leeftijd werkloos blijven

11 juni 2015 - door Wijnand Vossestein

Oudere werknemer.jpg

Het uitdagende aan de arbeidsmarkt is, dat het vaak lastig is om oorzaak en gevolg van bepaalde problemen en ontwikkelingen goed te kunnen zien en meten. Een item van de NOS deze week laat uitstekend zien dat 'we' vaak maar gewoon wat proberen en random instrumenten inzetten. Zonder daarbij een strakke analyse te maken om erachter te komen of we een oorzaak aan het bestrijden zijn.

Het item en het bijbehorende artikel op de site van de NOS gaat over langdurige werkloosheid, vooral bij ouderen. Het CPB komt met een plan om dat probleem te lijf te gaan. Kort gezegd: Laat de WW uitkering naarmate deze langer duurt, dalen. Dit stimuleert ouderen eerder om aangeboden werk te accepteren.

Op de vraag van de journalist wat zou helpen antwoordt de mevrouw van het CPB, ik citeer: "Wat zou helpen is bijvoorbeeld in te grijpen in de uitkeringsrechten die mensen hebben. Op het moment dat de uitkeringen bijvoorbeeld zouden afnemen naarmate mensen langer werkloos zijn, dan zijn ze ook eerder bereid om loon in te leveren in een nieuwe baan."

De journalist stelt vervolgens de vraag: "Maar is het dan zo dat ouderen ook vaak zeg maar aangeboden werk weigeren?" Goeie en uiterst logische vraag. Het is de feitelijke gedachtengang die de journalist volgt op het citaat van de CPB mevrouw.

Nu haar antwoord, letterlijk: "Dat weet ik niet precies, maar wat je wel ziet is dat ze, euh, ja, hun looneisen hoog houden, ook als ze langdurig werkloos zijn."

Ok. STOP!

Dus het CPB stelt voor om uitkeringen te verlagen, omdat de WW gerechtigde daardoor sneller een baan zou accepteren. Dit hebben ze zomaar bedacht, aangezien de veronderstelling dat die maatregel effect zou hebben, niet eens getoetst is?

In de praktijk ervaar ik het omgekeerde. Ik spreek deze weken individueel met mensen die bij de Voedselbank wekelijks een pakket ophalen om in leven te blijven. Vaak in de schuldsanering, waardoor er geen enkele financiele prikkel is om te gaan werken. De drive en ambitie die deze mensen tonen en de enorme wil om te werken ("Werken is zoveel meer dan alleen een inkomen") maken mij minimaal sterk aan het twijfelen. 

Zolang er geen onderzoek gedaan wordt of de aanname klopt, zou mijn voorstel zijn heel erg voorzichtig te zijn met het invoeren van maatregelen. In dat opzicht ben ik het voorlopig eens met onderstaande tekst in de tweet van SP tweede kamerlid Paul Ulenbelt.

Deel dit bericht