Skip links
Inhoud

Zoeken en vinden van werk kan zoveel beter

10 juni 2015 - door Wijnand Vossestein

Vanwerknaarwerk.jpg

De Intelligence Group doet veel onderzoek naar de thema's rondom de arbeidsmarkt. Uit een recent onderzoek blijkt opnieuw hoe het is gesteld met het zoeken naar en vinden van werk in Nederland. In de conclusies van het onderzoek zit een deel van onze drijfveren om het met de werk-communities van Dichtblij anders te (gaan) doen.

In een gepubliceerd artikel over het onderzoek is veel opmerkelijke informatie terug te vinden. Hier de eerste passage:

In het artikel wordt niet aangegeven met hoeveel werkzoekenden er gerekend is. Dan maar even een realistisch uitgangspunt nemen: 1 vacaturesite op 60 werkzoekenden zou bij 694.000 werkzoekenden (redelijk actueel cijfer) tot ruim 11.500 vacaturesites leiden. 

Het doel was overzicht te organiseren...

De vacaturesite is ooit bedacht, aangezien het handig is om vacatures te bundelen op één plaats. Inmiddels is die ene plaats om ze te bundelen uitgegroeid tot ruim 11.000 plaatsen. De gemiddelde werkzoekende zegt zichzelf eigenlijk totaal niet in staat te achten interessante vacatures te vinden. 

De oplossing voor het gebrek aan transparantie is het probleem van gebrek aan transparantie geworden. De onderzoekster Maaike stelt:

 “Opvallend is dat er vaak veel aandacht wordt besteed aan het CV en de sollicitatiebrief, terwijl het echte probleem ligt bij vinden van de passende vacatures. Mensen hebben het gevoel dat er voor hun geen baan is. Die is er wel, maar hij wordt gewoonweg niet gevonden” 

Wat wij met Dichtblij willen bereiken?

Wij willen met Dichtblij door de oprichting van lokale werk-communities bijdragen aan het oplossen van twee problemen op de arbeidsmarkt. Het eerste probleem dat we willen helpen oplossen is het bovenstaande. Wij hebben de overtuiging dat lokaal werk zoeken bijdraagt aan een betere match van vraag en aanbod. Door alle werkgevers permanent in beeld te brengen, wijken we af van vacaturesites en brengen we lokale vraag en aanbod al samen voordat er een vacature is. Het past bovendien goed in de wens van werkgevers mensen uit de buurt aan te nemen, als dat mogelijk is. 

Ook van-werk-naar-werk...

Het tweede probleem waaraan we willen bijdragen is het voorkomen van werkloosheid. De enige wijze waarop je werkloosheid voorkomt, is door te zorgen dat een vertrekkende medewerker/ZZPer een nieuwe baan/opdracht krijgt. Dit doen wij door deze twee aan elkaar te koppelen, dus de vertrekkende medewerker lokaal actief onder de aandacht brengen van die werkgevers, die mensen zoeken.

Deel dit bericht