Skip links
Inhoud

Persbericht: SER wil werkloosheid preventief bestrijden. Wij hebben de oplossing al

20 februari 2015 - door Wijnand Vossestein

SER NU nl.jpg

De Sociaal Economsiche Raad is met een advies gekomen. Er moet meer aandacht komen voor het preventief bestrijden van werkloosheid. Dit advies is feitelijk de kern van wat wij met Dichtblij voor ogen hebben. Wat de uitvoering en organisatie betreft, hebben wij wel een andere (betere) oplossing...

De SER zegt:

“Nog voordat mensen door baanverlies in de WW terecht dreigen te komen, moeten ze hulp kunnen krijgen bij het vinden van nieuw werk. Dit moet de overheid organiseren in nog op te richten regionale adviescentra. (niet toevallig zijn dit er 35, net als het aantal arbeidsmarktregio’s dat Nederland telt, red.)."

Dichtblij zegt:

"Mensen die door baanverlies in de WW dreigen te komen, moeten nieuw werk krijgen. En wij denken dat je dit de markt zoveel mogelijk zelf moet laten regelen: Daar waar dat het beste kan namelijk:  tussen werkgevers. En dit kun je beter lokaal organiseren. Liever op 400 plekken, in elk dorp/stad, dan regionaal op slechts 35 plekken."

"Voorkomen dat iemand werkloos raakt, dat lukt maar op één manier: Zorgen dat die persoon een andere baan krijgt."

Als je goed naar de Nederlandse arbeidsmarkt kijkt, klopt er iets niet. Als iemand weg gaat of weg moet bij een bedrijf, gunt iedereen die persoon een baan en hopen we allemaal dat de zoektocht van die vertrekkende persoon naar nieuw werk of een nieuwe opdracht ook lukt. Toch ontbreekt het aan een eenvoudige manier om aan andere werkgevers te laten weten dat er een prima kandidaat beschikbaar komt. 

Om aan te geven hoe niet-duurzaam we momenteel eigenlijk omgaan met mensen, even een voorbeeld van een hele andere orde. Laat me dit uitleggen aan de hand van een metafoor:

Stel: Ik heb een prachtige bureaustoel, die ik niet langer nodig heb. Ik zet deze nu bij mij in de tuin. Jij krijgt de keuze:

Of :

Ik bel je nu zodat je 'm straks komt ophalen.

Of:

Ik bel je over precies een jaar, als de stoel een jaar in mijn tuin in de zon, regen, vorst, sneeuw en wind heeft gestaan en daardoor is de stoel inmiddels minder mooi dan vandaag. 

Stel je wilt de stoel hebben, heb je dan liever dat ik je over een jaar bel of nu?

Voor het moment dat we spullen zoals een bureaustoel over hebben, zijn inmiddels door de markt prima systemen ontwikkeld om vraag en aanbod samen te brengen. Denk aan marktplaats, weggeefhoeken op Facebook en weggeefwinkels. Zo gaan we duurzamer met onze spullen om en helpen we elkaar aan spullen en van spullen af.

Op de arbeidsmarkt mist dit systeem momenteel nog. Met de lokale werk-community's van Dichtblij ontwikkelen we lokale systemen waarbinnen personeel eenvoudiger van de ene naar de volgende werkgever kan gaan. In onze filosofie is dit de oplossing om werkloosheid preventief te bestrijden. Werkgevers kunnen dit binnen het systeem van de werk-community gewoon met elkaar. Zo ontstaat er ook een veel eenvoudiger manier om aan goed personeel te komen dan de huidige ellende van honderden sollicitatiebrieven op één vacature. Meer informatie over de ambitie van Dichtblij lees je hier.

Deel dit bericht