Skip links
Inhoud

Participatiesamenleving

16 september 2014 - door Wijnand Vossestein

Sociaal Talent afstand arbeidsmarkt.jpg

Op de derde dinsdag van september 2013 werd de term "Participatiesamenleving" gebruikt in de troonrede, uitgesproken door onze koning. Rekenkundig klopt het niet helemaal, maar we zouden kunnen spreken over de eerste verjaardag van dit 'fenomeen', dat woord van het jaar was in 2013. Hoe staat het ervoor met dat participeren? 

Je zou verwachten dat er op een (eerste) verjaardag een feestje te vieren is. Niets is minder waar. Alle partijen zijn nog zoekende. In Soest denken we inmiddels aardig op weg te zijn met het vormgeven van de "participatiesamenleving". Waarbij ik overigens een voorkeur heb voor het woord: 'Samenleving' in plaats van 'participatiesamenleving'.

Met Dichtblij hebben we de ambitie om met het creëren van werk-community's een andere mindset te krijgen als het gaat om werk. Onze overtuiging is dat andere manieren van vraag en aanbod introduceren, bijdraagt aan ander gedrag en meer ruimte voor nieuwe ideeen om meer mensen te betrekken.

Lokaal werken we in Soest met diverse partijen samen, om vanuit de gedachte van een werk-community meer voor elkaar te krijgen, uiteraard met elkaar. Op het jaarlijkse prinsjesdagontbijt in Soest zijn alle betrokken partijen binnen de werk-community inmiddels een vaste gast. Op deze derde dinsdag in september stond bij het ontbijt de "Participatiesamenleving" centraal. 

Hieronder een korte impressie in tweets vanuit de zaal:

De burgemeester van de gemeente Soest, Rob Metz, opende het ontbijt:

Vervolgens was het woord aan Piet Mars, eigenaar en mede-oprichter van AFAS software

Piet Mars had in zijn betoog de houding van een echte ondernemer:

Het project van de Soestermaatjes kreeg het podium om uit te leggen op welke manier zij concreet bijdragen aan het stimuleren van lokale verbinding en vandaar uit het creëren van kansen voor Soesters:

In Soest hopen we onze activiteiten verder te bundelen. We werken samen met GIDSnetwerk, Stichting Het Honk, de Soestermaatjes en de welzijnsorganisatie Stichting Balans. Ons doel is om voor elke Soester, die hulp met betrekking tot (vrijwilligers)werk kan gebruiken, helpen. Wij bestaan dus naast alle bestaande activiteiten, die de overheid voor de verschillende 'doelgroepen' reeds onderneemt.

Deel dit bericht