Skip links
Inhoud

Hoe fijn vrijwilligerswerk kan zijn

9 september 2014 - door Wijnand Vossestein

Nederland staat bekend om het vrijwilligerswerk. Een kurk waar de Nederlandse samenleving op drijft. Binnen Dichtblij zien wij voor vrijwilligerswerk een belangrijke rol weggelegd. Het is uiteraard van veel waarde voor het doel/de doelgroep en de instantie waarvoor iemand het doet. Het is ook voor de persoon die vrijwilligerswerk prettig, om 'mee te blijven doen', om werkritme te hebben/krijgen. Zoals de Engelsen zeggen "Practice what you preach" ging Dichtblij op 8 september een dag maatschappelijk aan de slag.

Een bevriende relatie uit ons netwerk vroeg om ons hulp. Zijn vrouw en hij (met hulp van vele anderen) organiseren jaarlijks een markt, waarbij benodigdheden voor handwerk activiteiten een tweede leven krijgen. Een prachtig evenement om geld in te zamelen voor het Diabetes fonds. Een paar extra handen waren gewenst voor na afloop van het evenement.

Maandagochtend even voor 9.00 uur melden we ons op het terrein van de landwinkel De Kastanjeboom in Bunschoten. Om te beginnen alvast geen straf om hier te zijn, met een zonnetje en de start van een zomerse dag met een graad of 21 op de thermometer.

Wat waren onze taken? Het afbreken van het terrein. Grote partytenten afbreken en inpakken, tal van spullen inpakken en wegbrengen, vuilnis afvoeren. Kortom, je nuttig maken. Het maakt ook qua takenpakket niet zo gek veel uit. Een dag puur fysiek werk doen is eigenlijk heerlijk (zonder de directe ambitie dat iedere dag te doen, vooral gezien de spierpijn de volgende ochtend...;-) 

De voldoening aan het einde van de dag maakt het heerlijk om een dagje een maatschappelijke bijdrage te leveren. Het totale evenement leverde ruim 13.000,- euro op voor het Diabetesfonds. Een prachtige opbrengst, waar wij vanuit Dichtblij een piepkleine bijdrage hebben mogen leveren.

Initiatieven als 10.000 hours en NLdoet stimuleren mensen kennis te maken met vrijwilligerswerk en er (structureel) mee bezig te zijn. Met Dichtblij leveren we ook onze bijdrage aan het stimuleren van vrijwilligerswerk. Door maatschappelijke organisaties gratis onze dienstverlening aan te bieden willen we het aanbod transparant maken. Zo hopen we dat in de werk-community's vraag en aanbod lokaal nog vaker goed passend bij elkaar komt.

Deel dit bericht