Skip links
Inhoud

Na werkloosheid komt flexibiliteit

8 november 2013 - door Wijnand Vossestein

VWNW afbeelding.jpg

Kijken we naar het algemene beeld als het gaat om werkloosheid in Nederland, dan lijkt de groei er redelijk uit wat betreft het aantal werkzoekenden. Voorop gesteld: Elke persoon die werkloos raakt, is uiterst vervelend.

Voor de persoon die het betreft, zijn/haar gezin en ook voor de werkgever die de beslissing heeft moeten nemen. Maar stel dat de economie zich de komende periode herstelt, wat is dan het vooruitzicht voor de arbeidsmarkt? En zijn dan alle problemen opgelost, of komen er nieuwe uitdagingen op ons af?

Ontwikkeling: Afvlakkende werkloosheid

De stijging van de werkloosheid vlakt af. Er komen per saldo niet veel werklozen meer bij volgens de cijfers. ‘De lucht is eruit bij de meeste organisaties’ en ‘het vet is bij de meeste bedrijven van de botten’ zijn veel gehoorde teksten. Op bepaalde plekken zie je inmiddels zelfs dat de eerste moeilijk te vervullen vacatures open blijven staan.

Er liggen bij enkele grote werkgevers (defensie, Rabobank, diverse grote zorginstellingen) nog wel concrete plannen klaar voor grote reorganisaties. Dit gaat opgeteld om tienduizenden arbeidsplaatsen, die wel gefaseerd zullen verdwijnen. Onder andere nieuwe regelgeving, gewijzigd overheidsbeleid en compleet veranderende dienstverlening zorgen hiervoor.

Wat is de oorzaak geweest de afgelopen jaren?

De crisis heeft een forse correctie teweeg gebracht in tal van personeelsbestanden bij werkgevers. De grilligheid waarmee de omzet/resultaatontwikkeling bij veel bedrijven en instellingen verloopt, maakt de roep om flexibiliteit groter. Als de inkomstenstroom van je bedrijf minder stabiel is, wil je de kostenkant van het bedrijf ook flexibeler inrichten.

Twee oorzaken

Werkgevers zien twee oorzaken voor een grilliger verloop van de omzet. Ten eerste heeft de economische teruggang over het algemeen de omzet naar beneden gedrukt. In welke mate is uiteraard afhankelijk van de branche, het product etc.

De tweede oorzaak ligt meer in de sfeer van innovatie van logistiek, andere bedrijven die zich met ‘jouw’ sector gaan bemoeien, substituten voor bestaande producten en diensten, afnemende klantloyaliteit, digitalisering etc. etc. Deze onzekerheid heeft een meer structureel karakter.

Deze twee oorzaken voeden de behoefte aan flexibiliteit op het terrein van personeel.

Onzekerheid stimuleert flexibiliteit

Na 7 vette jaren kwamen 7 magere jaren. Dit soort waarheden behoren tot het verleden. Groei en krimp volgen elkaar sneller op. Niet alleen in de algemene conjunctuur, maar ook op brancheniveau is de volatiliteit enorm. Dit maakt vooruit kijken ook als het gaat om resultaat ontwikkeling lastiger. Dat zal de behoefte aan flexibele kosten blijvend in de hand werken. En dus flexibele behoefte als het gaat om de personeelsinvulling

Snelle verandering stimuleert flexibiliteit

Innovaties op het terrein van informatie technologie, digitalisering van tal van zaken en de opkomst van BigData zullen de neiging om dingen flexibel te organiseren blijven stimuleren. Die nieuwe technologie is een oorzaak van verandering, die onzekerheid doet toenemen. Maar het is ook een mooi hulpmiddel om flexibiliteit te organiseren. We zijn steeds beter in staat tal van zaken te meten. Op die manier zijn we ook beter in staat om capaciteit te bepalen. Andere techniek stelt ons in staat dingen steeds meer just-in-time te regelen. Dat geldt ook voor het invullen van de personeelsbehoefte. 

Huidige regelgeving stimuleert flexibiliteit

De huidige strakke, rigide structuren als het gaat om arbeidsverhoudingen, werken flexibiliteit ook in de hand. Verplichtingen als een vast contract na een x aantal losse contracten, verplicht pensioen opbouwen, allerlei rechten en plichten pakketten voor zowel de werknemer als de werkgever. Het zijn eigenlijk allemaal zaken die in toenemende mate flexibele arbeidsrelaties in de hand werken.

Gevolgen van flexibiliteit

Als arbeidsrelaties flexibeler worden, heb je op het gebied van vraag/aanbod op de arbeidsmarkt veel meer “transacties”. Veel meer dan wanneer de markt vooral uit vaste contracten en lange dienstverbanden bestaat.

Oplossing voor het faciliteren van flexibiliteit

Met Dichtblij willen wij verbindingen leggen. Ten eerste tussen werkgevers en werkzoekers, om ervoor te zorgen dat het uitwisselen van werkaanbod (vacatures) veel prettiger wordt. Door het overzichtelijk te maken voor werkzoekers en werkgevers in contact te brengen met de doelgroep op dat moment voor die ene vacature.

Ten tweede verbinding leggen tussen werkgevers onderling. Dit maakt het mogelijk personeel uit te wisselen, uit te lenen en personeel VanWerkNaarWerk te laten gaan, in plaats van richting een uitkering.

De komende maanden zullen we ons richten op het leggen van deze verbindingen. Daarvoor zijn veel werkgevers nodig en veel werkzoekers. Die gaan we allemaal uitnodigen mee te bouwen aan een netwerk, dat vanuit de verbindingen werk beter bereikbaar maakt!

Deel dit bericht