Skip links
Inhoud

Werk in de nieuwe werkelijkheid DE WERKNEMER (2)

1 oktober 2013 - door Wijnand Vossestein

DeArbeidsmarktVerandert.jpg

De afgelopen weken was het onderwerp "werk" weer volop in het nieuws. De werkloosheid daalde licht in augustus, de troonrede ging voor een belangrijk deel over de hoge werkloosheid, de politiek discussieert opnieuw over het Sociaal akkoord et. etc. Al die "hoog over thema discussies" raken echter steeds minder de plek waar het zich echt allemaal afspeelt. Op de werkvloer, tussen werkgever en werknemer. Of thuis, waar de werkzoekende ongewild terecht is gekomen. Hoe gaat het daar eigenlijk? In het tweede deel van deze serie: De werknemer.

De werknemer. Sommige mensen zeggen dat die term binnenkort geschiedenis is. De markt flexibiliseert, het aantal ZZPers blijft maar stijgen en werkgevers zijn uiterst terughoudend als het gaat om het vergeven van vaste contracten. Uit cijfers van het UWV bleek in 2012 dat vaste contracten bijna niet meer gegeven worden. 

De werknemer is op dit moment gemiddeld op zijn/haar hoede. De berichtgeving over reorganisaties, faillisementen en hoge werkloosheid stimuleren de werknemer op het moment om te blijven zitten. Een baan hebben is in deze markt top, dus "ga de problemen niet opzoeken" is het motto. En terecht. En begrijpelijk.

Mensen, die geen vast contract hebben, hopen in de meste gevallen dat contract te krijgen. Als waardering voor je inzet, maar ook als een manier om meer zekerheid te hebben naar de toekomst. Alles dat de kans op een vast contract vergroot is meegenomen.

De overheid heeft in de wet regels, die de werknemer beschermen. Eén van die regels is het verplichten om een tijdelijk dienstverband over te zetten in een vast dienstverband na een bepaalde periode/bepaald aantal tijdelijke contracten. De overheid heeft hiervoor een site, om mensen hierover te informeren.

In de praktijk zie ik maar heel erg weinig mensen een vast contract krijgen. Op dit moment heeft deze maatregel letterlijk een averechts effect. De afgelopen twee maanden telde ik in mijn nabije omgeving 7 gevallen, waarin deze regel ervoor zorgde dat iemand zijn/haar baan verloor. In diezelfde periode kreeg in mijn directe omgeving 1 iemand een vast contract. In de praktijk is het dus vaker: 

"Wanneer mijn tijdelijke contracten op zijn, verlies ik mijn baan."

Werknemers zitten in onzekerheid. Als ze bovenstaande ontwikkelingen om zich heen zien, draagt dat niet bij aan een beter, gerust gevoel. Volledig verklaarbaar. Rationeel gezegd zouden werknemers scherp moeten zijn op zichzelf, hun eigen ontwikkeling en hun kansen. ervoor zorgen dat ze zichzelf voorbereiden op het moment dat er bewogen moet worden. Veel werknemers zijn ook bezig om een tweede "carriere" te ontwikkelen. Bloggen, doen vrijwilligerswerk, beginnen een site/webshop, een Facebookgroep etc. Dit doen ze om op die manier hun carriere in eigen hand te nemen/te krijgen. In plaats van gespannen naar de werkgever kijken wat hij/zij gaat doen.

Deel dit bericht