Skip links
Inhoud

Werk in de nieuwe werkelijkheid DE OVERHEID (4)

1 oktober 2013 - door Wijnand Vossestein

DeArbeidsmarktVerandert.jpg

De afgelopen weken was het onderwerp "werk" weer volop in het nieuws. De werkloosheid daalde licht in augustus, de troonrede ging voor een belangrijk deel over de hoge werkloosheid, de politiek discussieert opnieuw over het Sociaal akkoord et. etc. Al die "hoog over thema discussies" raken echter steeds minder de plek waar het zich echt allemaal afspeelt. Op de werkvloer, tussen werkgever en werknemer. Of thuis, waar de werkzoekende ongewild terecht is gekomen. Hoe gaat het daar eigenlijk? In het vierde deel van deze serie: De overheid.

De overheid speelt meerdere rollen op de arbeidsmarkt. De overheid is zelf een groot werkgever. Daarnaast zijn ze bedenker en uitvoerder van de Sociale zekerheid en alle wetgeving rondom arbeid. In deze bijdrage beperk ik mij even tot de rol van uitvoerder van de Sociale Zekerheid. De overheid als UWV en Gemeentelijk Bijstandloket dus. 

De overheid ziet in deze tijden veel meer mensen op zich af komen. De hoge werkloosheid legt druk op de overheidsloketten bij het UWV en de Bijstandloketten van de Gemeenten. Tegelijkertijd is de overheid bezig een slag te maken naar E-dienstverlening, wat met vallen en opstaan gaat. Parallel daaraan worden ook deze loketten getroffen door de noodzaak tot bezuinigen. Al die zaken bij elkaar opgeteld maken het tot een behoorlijke uitdaging voor de overheid. Een uitdaging om alle mensen te voorzien van een uitkering en mensen ook nog bij te staan in hun zoektocht naar een passende plek op de arbeidsmarkt. 

De ontwikkelingen zijn zeer ingrijpend: De maak industrie in Nederland is grotendeels verdwenen, waardoor de hoeveelheid laag geschoold werk ook sterk is terug gelopen. Aan de andere kant is de dienstverlenende sector in Nederland dominant. Die leent zich, in deze tijd van digitalisering helaas, uitstekend voor efficientieslagen. Dit gaat ten koste van een groot aantal banen, nu en in de komende jaren. Dit treft voornamelijk "de middelbaar geschoolde posities". Toegenomen transparantie zorgt ervoor dat zaken minder aansturing en menselijke aandacht nodig hebben, wat dan weer vooral ten koste gaat van hoog geschoolde posities.

Kortom: De werkgelegenheid die onder het motto van crisis tijdelijk lijkt te zijn verdwenen, zal voor een groot deel niet meer terugkeren. Populair gezegd:

We zetten de factuurherkenning-software niet uit na de crisis om ze weer te printen, in een envelloppe met de post via de postkamer, postbode en weer de postkamer op de administratie van onze afnemer te krijgen. 

en

Bij economische groei in 2016 gaan we niet iTunes afsluiten en weer in elk dorp CD-winkels openen. 

De uitdaging voor de overheid zit erin om samen met de markt, antwoorden te verzinnen op deze grote problemen. We zijn zo slim aan het worden, dat we veel minder mensen nodig hebben om al het werk te doen. Dan heb je dus te weinig werk of teveel mensen. Jarenlange, torenhoge werkloosheid maakt de sociale zekerheid onbetaalbaar. Je ziet nu al verkorting van uitkeringsduur en versoepeling van het ontslagrecht als maatregelen. Er zullen er echter nog veel meer nodig zijn om de toekomst aan te kunnen.  

Deel dit bericht