Skip links
Inhoud

Werk in de nieuwe werkelijkheid DE OPLOSSINGEN (5)

1 oktober 2013 - door Wijnand Vossestein

DeArbeidsmarktVerandert.jpg

De afgelopen weken was het onderwerp "werk" weer volop in het nieuws. De werkloosheid daalde licht in augustus, de troonrede ging voor een belangrijk deel over de hoge werkloosheid, de politiek discussieert opnieuw over het Sociaal akkoord et. etc. Al die "hoog over thema discussies" raken echter steeds minder de plek waar het zich echt allemaal afspeelt. Op de werkvloer, tussen werkgever en werknemer. Of thuis, waar de werkzoekende ongewild terecht is gekomen. Hoe gaat het daar eigenlijk? In het vijfde deel van deze serie: De oplossingen.

Na de werkgever, de werknemer, de werkzoekende en de overheid, is het interessant om te kijken naar oplossingen om met elkaar vooruit te komen. Elke doelgroep heeft een uitdaging. Een uitdaging, die gevolg is van de crisis en van de nieuwe werkelijkheid. 

  • - Werkgevers willen kunnen inspelen op snelle verandering van omstandigheden. (Dus: Snelheid, flexibiliteit)
  • - Werknemers/werkzoekenden willen continuiteit als het gaat om werk. Een baan voor het leven bestaat niet, maar een leven lang werk hebben zou prachtig zijn (Dus: continuiteit en duurzame inzetbaarheid)
  • - De overheid wil een goed werkende markt met liefst zoveel mogelijk balans tussen vraag en aanbod. (Dus: Zo weinig mogelijk mensen aan de zijlijn van de arbeidsmarkt).

Een greep uit de oplossingen die de afgelopen tijd langskwamen:

Flexibele CAO's en arbeidsvoorwaarden:

Mirjam de Blecourt is een bekende arbeidsrecht advocate. Zij bepleit o.a. flexibele arbeidsvoorwaarden als een oplossing voor de huidige problematiek. De gedachte is dan feitelijk dat bedrijven hun kosten en resultaten/opbrengsten meer met elkaar in lijn moeten kunnen brengen. Een soort prestatiebeloning, maar dan naar boven en naar beneden. Meer verdienen als het goed gaat, minder verdienen als het slecht gaat. 

Iedereen parttime werken:

Een al eerder bedacht plan is om het werk eerlijk te verdelen. Nu zitten er mensen thuis, terwijl anderen 80 p/w werken en hun gezin nooit zien etc. Er zou volgens onderzoeken werk zijn voor ongeveer 24 uur per werkzame Nederlander. Iedereen 3 dagen werken (uitgaande van 8 uur ) of 4 dagen werken (uitgaande van 6 uur per dag). En iedereen een lang weekend. 

Hervorming ontslagrecht en WW:

De overheid probeert met het verkorten van 'de duur van tijdelijke contracten' sneller een vast contract af te dwingen voor de werknemer. Ook de verkorting van de WW-duur en de versoepeling van het ontslagrecht moeten bijdragen aan een flexibeler en beter functionerende arbeidsmarkt.

Uiteraard tot slot van deze serie wat wij met Dichtblij.nl willen bijdragen aan het oplossen van de huidige situatie op de arbeidsmarkt:  Van-werk-naar-werk beweging faciliteren.

Met Dichtblij vormen we een infrastructuur, die het voor werkgevers en werkzoekenden mogelijk maakt zonder tussenpersonen te handelen. Door werkgevers met elkaar in verbinding te stellen, kan er een geheel nieuwe dynamiek op de markt ontstaan. Personeelsuitwisseling tussen bedrijven wordt mogelijk, maar ook het uitlenen en direct overnemen van personeel van een andere bedrijf als wervingsoplossing. Prettig, transparant, perspectiefrijk, sociaal, snel en voordelig.

Deel dit bericht