Skip links
Inhoud

Transparantie

1 augustus 2013 - door Wijnand Vossestein

Een plaatsing van een vacature deze week geeft een goed beeld van twee ontwikkelingen in de huidige tijd. (1) De actuele verhoudingen op de arbeidsmarkt en (2) de transaparantie die de huidige tijd biedt. Over gebruik maken van een scheve verhouding vraag/aanbod en het corrigerende vermogen van social media.

Over de scheve verhouding Vraag/Aanbod

De vacature van het WNF, die ophef veroorzaakte, was die van persvoorlichter op vrijwillige basis. De ophef zit, volgens mij, voornamelijk in de onkostenvergoeding in relatie tot het gevraagde profiel. De huidige arbeidsmarkt kent een scheve verhouding tussen werk en beschikbare kandidaten. Werkgevers hebben minder posities beschikbaar. Het UWV en Gemeenten hebben moeite hun kandidaten geplaatst te krijgen. Hierdoor ontstaat er een nieuwe categorie "werk". Voor jongeren zijn er een startersbeurs en de jongerenvouchers.  Hierdoor worden er banen beschikbaar gesteld door werkgevers, die geen "echte" vacature hebben, maar wel ruimte hebben voor een goedkope kracht. In ruil biedt de werkgever begeleiding en ervaring aan de kandidaat. 

De vacature, die het WNF openstelde, is die van Persvoorlichter. In ruil voor een onkostenvergoeding van EUR 125,- per maand op basis van een fulltime werkweek. Een passage uit de vacature:

Het eisenpakket voor het profiel van de kandidaat is niet echt die van een "Groentje" in het werkveld. Als je de baan als ervaringsplek aanbiedt, zou je een andere tekst verwachten in de vacature. Bijvoorbeeld een tekst als:

Je hebt een HBO opleiding Communicatie/Journalistiek en je bent er, ondanks talloze sollicitatiepogingen, helaas nog niet in geslaagd een passende baan te bemachtingen. Dan is dit je kans. Het WNF is een sociaal bedrijf en neemt in deze lastige arbeidsmarkt haar verantwoordelijkheid. Je wordt een half jaar op onze professionele afdeling MarCom begeleid en ontwikkeld. Wij zorgen ervoor dat je na een half jaar de ervaing bezit, die je nu aantoonbaar mist. 

Persoonlijk zou ik dan nog steeds een vergoeding van bijvoorbeeld de hoogte van een stagevergoeding van een HBO-er (Tussen de EUR 400,- rn EUR 500,-) passender vinden dan de schamele EUR 125,-. Maar dat terzijde. Deze tweet vertelt het verhaal van de huidige arbeidsmarkt, en de hoek Journalistiek in het bijzonder, misschien wel het beste:

Het corrigerende vermogen van internet/Social Media

Op Twitter is het trending Topic, met hashtags als #WnfWTF en #WnfSlaaf). Nieuwssites (NOS, GeenStijl) en diverse Blogs schrijven erover. Diverse NL-Twitteraars met redelijk veel volgers spreken er schande van, kortom: een rel is geboren. Het WNF probeert via Twitter uitleg te geven, maar het leed is geleden... Een kleine selectie:

                        

Los van de verontwaardiging over de vacature zelf, straalt deze vacature ook niet heel erg positief af op de reputatie en het imago van het WNF:

En de "vergoeding" wordt op Twitter ook gelijk even in relatie gebracht met het salaris van de directeur:

De les is denk ik wel geleerd... 

UPDATE (01-08-2013 13:24 uur):

Rond het middaguur op deze eerste dag van augustus is de tekst door WNF aangepast. Dat is te vinden op de site van het WNF. Behalve een (in mijn ogen) veel beter passende vacaturetekst, is er ook een soort van excuus voor de ontstane commotie opgenomen. Hierin behalve de excuses ook toelichting op het werven van een vrijwilliger. Wordt wellicht nog vervolgd....

UPDATE 2: (02-08-2013 10:27 uur)

Via Twitter kregen we allerlei reacties over definities van vrijwilligerswerk. Het uitgangspunt dat het UWV hanteert is m.b.t. vrijwilligerswerk: "Werk dat u of een ander niet eerder voor loon deed." Vervolgens werd ik gewezen op een artikel, waar Communicatie van het WNF aan het woord komt. Daar lees ik o.a. dit: "Door bezuiniging op het communicatiebudget bij het WNF is onder andere het aantal persvoorlichters de afgelopen tijd gehalveerd van vier naar twee." 

Het lijkt er dus op dat de vrijwilligersfunctie ter vervanging is van een eerder volledig betaalde baan. Wordt vast vervolgd....

Deel dit bericht