Skip links
Inhoud

Vanuit de samenleving zelf de arbeidsmarkt veranderen

12 juni 2013 - door Wijnand Vossestein

VanWerkNaarWerk afbeelding

De arbeidsmarkt in Nederland schreeuwt om verandering en verbetering. De werkloosheid stijgt nog steeds, het aantal mensen dat te lang aan de zijlijn blijft staan stijgt zorgwekkend. Werk ontwikkelt zich snel, veel sneller dan de gemiddelde populatie kan bijhouden. Een mismatch ontstaat en dreigt grote gevolgen te gaan krijgen. Er moet iets gebeuren. We gaan er iets aan doen. Lokaal, met elkaar!

Na de TV uitzending bij Business Class hebben veel mensen zich bij Dichtblij gemeld. Met uiteenlopende vragen, feedback, opmerkingen etc. Op dit blog in een andere bijdrage is hierover meer te lezen. We hebben inmiddels de eerste persoonlijke ontmoetingen gehad met mensen, die in hun eigen woonomgeving met Dichtblij aan de slag willen. In deze ontmoetingen  hoor je de verhalen over hoe de markt er in andere regio's voorstaat. En de mensen kwamen uit heel Nederland! De algemene teneur: Overal is er veel aan de hand is. Tekort aan het ene, veel te veel van het andere. Te weinig perspectief voor jong en oud. En per saldo stijgt de werkloosheid.

De mensen geven ook aan dat de verandering van de markt zelf zal moeten komen. Lokale overheden hebben (vanuit hun rol volstrekt terecht en verdedigbaar) vooral oog voor de zijlijn. Mensen, die de verbinding met de markt zijn kwijtgeraakt, zijn de primaire verantwoordelijkheid van de overheid. Re-integratie activiteiten etc zijn dan wenselijk. In een ruime markt is het echter lastig die mensen naar een duurzame, betaalde baan te krijgen. Banen zijn er minder, kandidaten zijn er te over. En voorbeelden, waarbij pogingen tot re-integratie niet ideaal uitpakken, zijn er voldoende. Zie bijvoorbeeld de straatveger en Werken voor je bijstand

Zoals de minister van Sociale Zaken het eerder prima verwoordde op Twitter, moet alles gaan over: van-werk-naar-werk

We gaan het dus vanuit de markt zelf veranderen. Lokaal, met elkaar. We (de markt zelf) kunnen een aantal zaken helaas niet: Zoals banen toveren, of de arbeidspopulatie op korte termijn fors kleiner maken. De scheve verhouding, tussen werkplekken en mensen die willen werken, is er. Dat noemen we werkloosheid en daar hebben we voorlopig helaas mee te maken.

Maar we kunnen een aantal zaken wel:

- We kunnen het werkzoekenden makkelijker maken door ze overzicht te geven. En verbinding aanbieden met werkgevers.

- We kunnen werkgevers helpen, om een medewerker die helaas weg moet, te helpen. Door ze in verbinding te brengen met andere werkgevers, die wel vacatures hebben.

Door het op een andere manier te organiseren, ontstaan er nieuwe mogelijkheden. Met kansen om werkloosheid te voorkomen, mensen inzetbaar te houden. Werkgevers, die elkaar personeel (tijdelijk) uitlenen wordt dan ook mogelijk. Prettig en transparant met elkaar omgaan. We maken het met elkaar goedkoper, menselijker, sneller, effectiever en voordelig! Daar gaan we voor. Van Groningen tot Zeeland en van Texel tot Maatstricht. Het is geweldig om met elkaar deze ambitie te gaan invullen. Deze en volgende week staan er nog vele ontmoetingen met geinteresseerde Resellers uit het hele land op het programma! Het werknetwerk gaat groeien!

N.B.: Wil je ook meedoen met Dichtblij?  Kijk op http://resellers.dichtblij.nl/reseller voor meer informatie!

Deel dit bericht