Skip links
Inhoud

Werkloosheid op recordhoogte

16 mei 2013 - door Wijnand Vossestein

De banenmachine van ons kabinet staat voorlopig nog in de omgekeerde stand. In plaats van het creeren van banen, slokt de machine momenteel alleen maar banen op. Het aantal werklozen stijgt maar door en is inmiddels boven de 8% uitgekomen. Waar gaat dit eindigen?

De economie officieel weer in een recessie (de zoveelste keer in een klein aantal jaren), een te groot tekort bij de overheid en een consumentenvertrouwen op een historisch dieptepunt. Deze punten hebben uiteraard allemaal met elkaar te maken. Het zijn de ingredienten van het zand, dat in de motor van de banenmachine van Rutte II zit. Door het zand in de motor functioneert de machine omgekeerd en slokt die banen op. Er verliezen momenteel tussen de 500 en 1.000 Nederlanders per dag hun baan. Per dag! 

Het zand in de banenmachine schept het kabinet er deels zelf in. Vertrouwen moet je verdienen/afdwingen. Dat vraagt om leiderschap, krachtig optreden en duidelijkheid creeren in markten. De voorlopige, teleurstellende resultaten in 2013:

Een net-niet-woonakkoord. Dat helpt een uiterst belangrijke economische keten niet verder. Van de architect die de eerste tekening maakt, tot de woonwinkel die de kussens op de tweezitter levert. Ze hunkeren naar beweging op de woningmarkt. 

Het "we doen nu even niets" Sociaal akkoord: Sociale partners zijn het eens, maar dan vooral over het niets doen tot 2016. Dan is namelijk de crisis voorbij (???) en kunnen we dingen gaan veranderen. Wat precies? Dat bekijken we tegen die tijd.

Gebrekkig leiderschap: Vooral de staatssecretarissen in het kabinet hebben de laatste maanden niet echt leiderschap getoond. Alleen met de steun van hun eigen coalitie lukt het ze op hun stoel te blijven. Dat geeft ook al geen vertrouwen aan het volk.

Ondertussen raken dus meer en meer mensen hun baan kwijt. En ben je je baan kwijt? Dan wacht het UWV. Enkele ervaringsdeskundingen bij Pauw en Witteman gaven treffend aan dat die dienstverlening ook niet altijd ideaal is. Ter verdediging van het UWV moeten we wel stellen dat zij ook moeilijk in staat zijn om banen te toveren. Jetta Kleinsma voelde oprecht met de werklozen mee, maar echte oplossingen bleven uit. Helaas.... Hopelijk gaat de banenmachine snel weer draaien en de goede kant op werken.

Met Dichtblij zullen we binnenkort nadrukkelijk inzetten op VanWerk-NaarWerk. Wij gaan de markt uitnodigen dan maar te doen wat mogelijk is. Werkloosheid oplossen zal niet gaan, maar het voorkomen van situaties van werkloosheid kan wel!

Deel dit bericht