Skip links
Inhoud

Bedrijfsbezoek aan McDonalds

18 april 2013 - door Wijnand Vossestein

Dichtblij houdt zich met werkgevers en werkzoekenden bezig. Vooral via internet, maar zo nu en dan gaan we graag bij mensen langs. Deze week waren we uitgenodigd voor een bedrijfsbezoek bij McDonald's. Iedereen heeft een beeld van McDonald's en dus ook een mening over het bedrijf. Wij uiteraard ook. Een bedrijfsbezoek kan je mening behoorlijk bijstellen!

We waren te gast bij onze nieuwste klant, de McDonald's Huis ter Heide. Deze vestiging was ruim 25 jaar geleden het filiaal met de eerste McDrive in Nederland.

Vooraf even stigmatiseren en met vooroordelen gooien: McDonald's is een fastfood keten, met als HR-uitgangspunten: hard werken, weinig verdienen, alleen maar jonge (=goedkope) krachten, alleen maar tijdelijke contracten en banen zonder uitdaging. Tot zover het gechargeerde beeld.

In de presentatie, waarmee we het bedrijfsbezoek begonnen, eerst aandacht voor het bedrijf en de producten en service die het bedrijf verleend. Hierbij is enorm veel aandacht voor Cradle-to-Cradle processen, duurzaamheid inzetten waar mogelijk. Vrijwel de gehele keten is gesloten, waardoor er bijna niets in de verbrandingsoven van de vuilverwerker verdwijnt. En bij het kleine beetje afval dat verbrand wordt, wordt energie uit warmte gewonnen en dat gaat terug de organisatie in. Ook is er veel aandacht voor het gezonder maken van de producten. 

Over het personeelsbeleid en de mensen van het bedrijf hebben we uitgebreid gesproken. Het is een bedrijf met full-timers, veel part-timers en uiteraard een groep, die werkt bij McDonald's in een bijbaan naast de studie. Wat opvalt is het aantal mensen, dat al vele jaren bij het bedrijf werkzaam is. Er is bij McDonald's ook veel aandacht voor de ontwikkeling van mensen. De McDonald's Academy kent MBO- en HBO opleidingsmogelijkheden, BBL trajecten en zelfs een Business College voor het hoogste kader.

Er is ook Sociaal Talent in dienst. Bijna 17 jaar geleden nam het filiaal een jongen aan, die volgens de criteria voorgoed ongeschikt was om te werken. Hij wilde echter bij dit bedrijf werken en rest is geschiedenis. Hij heeft er inmiddels ruim 16 dienstjaren opzitten, naar volle tevredenheid. Sterker, andere personeelsleden geven aan dat zijn aanwezigheid de dagen completer/rijker maken, dan dagen dat hij er niet is. 

Aan het werk:

Hoogtepunt in het bedrijfsbezoek was toch het meedraaien in het team. Het was lunchtijd, dus we hadden direct een piekmoment toen we de keuken ingingen. Als je bij McDonald's gaat werken, begin je eigenlijk altijd bij het bakken van Franse frites. Dat is (ik spreek nu uit ervaring) misschien wel de meest lastige plek in de keuken. Inschatten van de hoeveelheid, van elke mand baktijden inschatten, in de gaten houden dat teveel gebakken frietjes niet te lang blijven liggen. Intensief werk, maar wel leuk!

Conclusie:

Werken bij McDonald's is leuk! Er heerst een enorme teamgeest in het restaurant, het bedrijf gaat met gasten en medewerkers fantastisch om. Het is hard werken, bij vlagen keihard. Maar het geeft voldoening, er is ruimte voor ontwikkeling en er wordt regelmatig een leuk teamuitje georganiseerd. Wij vinden het een aanrader!

Deel dit bericht