Skip links
Inhoud

Vrijwilligerswerk als opstap naar betaald werk

18 maart 2013 - door Marcel van Unen

We hebben NL Doet net achter ons liggen. NL Doet is bedacht om de aandacht te vestigen op vrijwilligerswerk in Nederland. Door inzet van de Koninklijke familie en het verbinden van het bedrijfsleven aan vrijwilligerswerk, komt er de verdiende aandacht voor dit onderwerp. Maar vrijwilligerswerk is meer. Er is een duidelijke relatie met betaald werk aan het ontstaan. In dit artikel antwoord op de vraag:

Welke waarde heeft vrijwilligerswerk voor het vinden van betaald werk?

Er wordt wisselend gedacht en gesproken over vrijwilligers. Er zijn aanhangers die zeggen, dat ervaring met vrijwilligerswerk versterkend werkt als je een baan zoekt. Maar er zijn ook tegenstanders, die zeggen dat als je vrijwilligerswerk gedaan hebt, je laat zien dat je ook voor niets kunt werken en dat het dus geen waarde heeft. In beide gevallen zijn natuurlijk argumenten noodzakelijk om de stelling te kunnen onderbouwen.

Ik ga er vanuit dat vrijwilligerswerk altijd waarde heeft. Het heeft wat mij betreft waarde op tenminste drie fronten:

  1. Voor de samenleving. Zonder vrijwilligers loopt Nederland vast.
  2. Voor jezelf. Je krijgt aandacht en waardering als je als vrijwilliger voor anderen werkt.
  3. Voor het vinden van een baan. Omdat het zorgt voor een nieuw netwerk en omdat je hiermee kan werken aan (nieuwe) competenties.

Nieuw netwerk

Solliciteren op vacatures is lastig. Want er zijn te weinig gepubliceerde vacatures en teveel reacties, om maar één probleem te noemen. Het is daarom veel effectiever om in netwerken te zoeken. Daarvoor moet je wel over die netwerken beschikken. Als je in aanraking komt met vrijwilligerswerk, zul je merken dat het vaak om een hecht samenwerkingsverband gaat met een duidelijke doelstelling. Past jouw doelstelling bij de groep vrijwilligers, bestaat er een grote kans dat er een hechte band bestaat en dat je via dit nieuwe netwerk wordt gewezen op een betaalde baan. Ben je niet zo ‘’netwerkerrig’’ en vind je het spannend om bij een nieuwe groep aan te sluiten, raad ik je aan om eerst in jouw eigen kennissen- of familiekring rond te vragen wie vrijwilligerswerk doet. Wellicht kun je een keer meekijken met deze persoon, zodat het wat minder eng is om kennis te maken met een nieuwe groep.

Competentie-ontwikkeling

Er wordt tegenwoordig heel goed gekeken naar wie je bent en wat je waarde is. Als je kunt laten zien wat je competenties zijn (bijv. accuraat en pro-actief handelen) dan heeft dat een grote waarde voor werkgevers. Werken aan competenties kan natuurlijk in een betaalde baan, maar ook ik vrijwilligerswerk. Denk hierbij aan de secretaris van de voetbalclub, die bijeenkomsten en vergadering organiseert of de vrijwilliger van het Rode Kruis, die eerste hulp biedt, terwijl hij/zij van een uitkering moet zien rond te komen. Het is belangrijk dat je actief werkt aan je vaardigheden en kennis.

Mijn advies zou zijn: Ga niet bij de pakken neerzetten, maar pak dat vrijwilligerswerk op. In sommige non-profit organisaties is het gebruikelijk dat er voor betaalde banen ook naar de aanwezige vrijwilligers wordt gekeken. Wie hebben we al in ‘’huis’’? Belangrijke notitie hierbij is dat je daar niet vanuit moet gaan. Houd actief contact met de personeelsafdeling en wacht niet af! 

 

Deel dit bericht