Skip links
Inhoud

Vacatures vacatures en nog eens vacatures

25 februari 2013 - door Wijnand Vossestein

 (bron: www.vandale.nl)

De oorspronkelijke gedachte van een vacaturesite was prima. Het idee was om vacatures te bundelen, met als doel de doelgroep (werkzoekenden) overzicht te bieden. Vergelijk het met de gedachte van een winkelcentrum. Handig om het aanbod te bundelen op 1 plek, om er voor te zorgen dat je aantrekkelijk bent voor de consument. Hoe kan het dan zo zijn dat steeds meer werkzoekenden klagen over de onoverzichtelijkheid van de arbeidsmarkt. Onderstaande maakt pijnlijk duidelijk waarom.. 

Afgelopen week werden er resultaten van twee onderzoeken gepubliceerd:

1. Het aantal openstaande vacatures (Bron: CBS)

Het aantal openstaande vacatures bedroeg volgens de cijfers van het CBS eind 2012, gecorrigeerd voor seizoensinvloeden: 102.000 vacatures. Dat waren er wat minder dan een jaar eerder. 

2. De vacaturesite Top 100

Er is een onderzoek gedaan naar het aantal vacatures op vacaturesites in Nederland. Daar is vervolgens een ranglijst van te maken, welke vacaturesites de meeste vacatures heeft. Hierin zijn de zogenaamde Aggregator-sites (die d.m.v. search technologie de andere vacaturesites afzoeken en deze publiceren) nog niet eens meegenomen. Opvallende uitkomst (mede in relatie tot het eerste onderzoekresultaat) is dat er op de 100 grootste vacaturesites ruim 530.000 vacatures openstaan. (Red.: Deze meting is van Q2 2012, maar de getallen zijn redelijk constant)

Wat betreft het totaal aantal jobboards. Uit cijfers van Jobfeed blijkt dat er een kleine 5.000 actieve jobboards zijn: 619 actieve jobsites, 855 intermediairsites, 3.319 bedrijfssites & 85 sites in de categorie "Overig". Het aantal gepubliceerde vacatures is derhalve nog (veel) groter, dan alleen de Top 100. Nu gaan er ook nog diverse vacatures via de Social Media en ook de printmedia pakt nog een deel mee. Dit zijn in veel gevallen dubbeltellingen, aangezien de vacatures in eigenlijk alle gevallen ook ergens op internet worden gepubliceerd.

Op basis van bovenstaande is de conclusie te trekken dat elke vacature op tenminste 5 plekken terugkomt. Als je de zogenaamde Aggregator-sites en de andere (ruim 4.500) jobboards mee zou tellen is het aantal plekken eenvoudig op te voeren naar 8. Dat kun je enerzijds handig noemen voor de werkzoekenden. Bijna dagelijks 5.000 plekken op internet afstruinen op zoek naar een baan is ondoenlijk. Als vacatures dan gemiddeld op 8 plekken worden neergezet, is de kans dat je deze ziet al groter. 

Ik vraag me vooral af: Hoe efficient en effectief zijn we nou eigenlijk met elkaar bezig om vraag en aanbod van werk te matchen? Hoe makkelijk maken we het als werkgevers de werkzoekende nou eigenlijk als je deze cijfers en getallen ziet? Hoe groot is de kans dat je met deze methode de ideale kandidaat bereikt? Hoe groot is de kans dat de werkzoekende de juiste/passende kans ook echt ziet in deze wirwar van aanbiedingen?

De arbeidsmarkt wordt steeds flexibeler. Werkgevers zoeken dus steeds vaker mensen. Werkzoekenden en ZZP-ers  zoeken steeds vaker een volgende baan danwel opdracht. Overzicht is in mijn ogen het toverwoord. Overzicht maakt het effectiever en efficienter. Dit scheelt werkgevers tijd en daarmee geld. En het maakt het voor werkzoekenden eenvoudiger en sneller. Nu wordt gekozen voor het concept: Een vacature op 1 plek neerzetten helpt niet. Dan zetten we de vacature gewoon op 5/6/7/8 plekken neer! Je kan je ook afvragen of een vacature ergens neerzetten de ideale methode is...


Deel dit bericht