Skip links
Inhoud

Twitter jezelf een baan

13 februari 2013 - door Wijnand Vossestein

De Social Media zijn eigenlijk niet meer uit ons leven weg te denken. Ook voor het vinden van werk wordt deze "nieuwe" media vaak ingezet. Vanochtend viel mijn oog op een actie in de categorie: "Twitter jezelf een nieuwe baan"

Twitter is in veel opzichten een geweldig medium. Ook voor arbeidsmarktcommunicatie wordt het vaak ingezet. #vacature haalt vrijwel dagelijks de trending topics in Nederland. Een link naar een vacature is zo op twitter gezet en wie weet wie 'm tegenkomt.

Ook de werkzoekende profileert zichzelf op Twitter. Door een link van bijvoorbeeld het LinkedIn profiel te plaatsen, vaak in combinatie met wat #woonplaats of #netnummer #opleidingsniveau en #gewenstebaanstageopdrachtZZPklusfreelancekans 

Vanochtend zag ik een tweet en, na wat klikken, toen nog 38 bijna dezelfde tweets. Allemaal keurig op deze woensdagochtend kort na elkaar verzonden. Die 38 bijna dezelfde tweets hadden qua inhoud dezelfde tekst als de eerste, alleen waren ze voorzien van @eennaamvaneenbekendeNederlander. Deze groep van 38 BN-ers liep sterk uiteen. Van Jochem Meijer tot Geert Wilders en van Youp van 't Hek tot Femke Halsema. Een nadere bestudering van wat de groep, behalve het BN-erschap, gemeenschappelijk heeft: Een meestal behoorlijk aantal volgers op Twitter.

Nu wordt er vaker op deze wijze via Twitter aandacht van mensen met veel volgers gevraagd. Vaak gaat het dan om een sympathieke actie, een goed doel dat steun verdient etc. Deze inzet voor het vinden van een (nieuwe) baan had ik in deze vorm niet eerder gezien. Het geeft de wens van de zendende partij aan, ik wil heel graag die nieuwe baan vinden. En waarschijnlijk, mijn veronderstelling, een soort wanhoopsdaad bij gebrek aan succes bij andere manieren om een baan te vinden.

Het geeft ook aan dat het taboe van "het niet hebben van een baan", behoorlijk vergaan is. Het concept "Schreeuw het van de daken dat je geen werk hebt", was zeg 10 jaar geleden niet zo gewoon als nu. Het geeft ook de vervelende, scheve verhouding op de arbeidsmarkt aan. 

Wat betreft de tweet: De wens in de tweet is, naast die nieuwe baan voor 32 uur, een RT. Ik heb 1 retweet gezien van de groep geselecteerde bekende Nederlanders: Een Retweet naar de 57.806 volgers. Wie weet wat het oplevert....

Deel dit bericht