Skip links
Inhoud

Werkloosheid oplossen? Allemaal parttime werken!

12 november 2012 - door Wijnand Vossestein

parttime (1)

De nieuwe coalitie, PvdA en VVD pleit voor een lange(re) werkweek. Dat is, in hun visie, de manier om sterker uit de crisis te komen. Er zijn echter ook tegengeluiden te horen. Allemaal parttime werken als oplossing voor de werkloosheid! 

Liesbeth van Tongeren van Groen Links noemt parttime werken als oplossing voor de werkloosheid. Onder het motto "Minder stressen en meer relaxen": Wie doet mee? slingert ze deze discussie aan. Het idee: we verdelen het werk over meer mensen, waardoor er minder mensen langs de zijlijn komen te staan. Ook kunnen we de zorg (voor kinderen, naasten die hulp nodig hebben, mantelzorg etc.) veel beter organiseren door meer zelf te doen. Tegelijk verkleinen we hiermee ook het verschil in de posities van mannen en vrouwen in het werkproces. Ook zou het beter zijn voor het milieu. Dit laatste wordt wat ver gezocht, in verband gebracht met een lokalere economie. Ik zie het verband tussen parttime/fulltime in relatie met de lokalere scope die we samen ontwikkelen niet. 

De afgelopen week was de teneur een beetje dat de hardwerkende Nederlander wordt geraakt door de maatregelen van het nieuwe kabinet. Sarcastisch gesteld zou je kunnen zeggen dat dit voorstel van mevrouw Van Tongeren ook wat dat betreft aansluit op de tijdgeest. Hard werken wordt bestraft, dus gaan we parttime hard werken. Dan komen we niet in de belastingschaal, die het hardst getroffen wordt door de maatregelen. 

Het werk verdelen door meer parttime te werken en minder fulltime is niet nieuw. Ook Richard Branson noemde deze oplossing al eerder, in het programma College Tour bij de NPS. Zijn rekenvoorbeeld ging ervan uit dat 20% van de mensen, die fulltime werkt, best parttime zou willen werken. Hiermee zou in Europa een groot deel van de werkloosheid kunnen worden opgelost, zeker in Nederland. Nu hebben wij, ten opzichte van andere landen, al een behoorlijk aandeel in het parttime werken. De participatie van vrouwen is hierin een belangrijke oorzaak.

In de dagelijkse praktijk bij Dichtblij zien we in ieder geval dat de belangstelling van werkzoekenden voor parttime functies veel groter is dan voor fulltime functies. Zowel het aantal views als het aantal sollicitaties is veel groter. Er bestaat aan de werkzoekende-kant een grote behoefte aan parttime werk. Het (zichtbare) aanbod hiervan is echter vele malen kleiner dan de fulltime aanbiedingen. Werkgevers hebben dus (blijkbaar) nog steeds een sterke eerste voorkeur voor fulltime arbeid.

Deze week zal de zorgpremie en het alternatief wel de boventoon voeren in de politieke discussies. Maar er komt daarna ongetwijfeld een moment dat de ingrijpende wijzigingen op de arbeidsmarkt aan bod zullen komen. Ik ben geen voor- of tegenstander van een dergelijk idee. Rekenkundig kan het bijdragen aan het terugdringen van de werkloosheid. Anderzijds zijn er functies, die in de praktijk lastig zijn op te knippen in meerdere takenpakketten. Er wordt dan een beroep gedaan op de creativiteit van werkgever en werknemer. De actuele dynamiek in de markt en prioriteiten die bedrijven moeten stellen, dragen niet bij aan die creativiteit, vrees ik. Ik ben in ieder geval benieuwd of, en zo ja hoe, dit thema zich de komende weken gaat ontwikkelen. 

Deel dit bericht