Skip links
Inhoud

Arbeidsmarkt en verkiezingen (7/7): De CU

15 juli 2012 - door Wijnand Vossestein

De afgelopen weken maakten de politieke partijen hun verkiezingsprogramma bekend. Met de versplintering in Den Haag, het ene demissonaire kabinet na het andere, is het speelveld lastig te overzien. Deze week daarom bij dichtblij!: Wat hebben de partijen in petto als het gaat om de belangrijkste markt in Nederland: De arbeidsmarkt? 

In deze bijdrage de nummer 6 in de peilingen (BRON: Synovate): De Christen Unie

De slogan voor het hele programma luidt: 

1. Verhouding vraag/aanbod

Geen concrete verwijzingen naar dit thema aangetroffen. Er wordt een talentbudget ingesteld. DIt heeft als bedoeling proactief bij te dragen aan blijvende inzetbaarheid van mensen op de arbeidsmarkt. De CU legt verbinding tussen betaald en vrijwilligerswerk, een citaat: "De ChristenUnie streeft naar samenleving waarin iedereen kan meedoen. Het liefst via betaald werk en zorgtaken; anders via vrijwilligerswerk of maatschappelijke participatie." Impact op ontwikkeling van het aantal banen dat verdwijnt/gecreerd wordt, dient uit de doorrekening te blijken.

2. Toenemende flexibilisering

De ZZP-ers hebben de klappen van de economie opgevangen. Toch vindt de CU dat er in het beleid te weinig rekening is gehouden met deze doelgroep. Faciliteiten voor deze groep, vooral pensioen en verzekeren, moeten verbeterd worden. Ook moet de overheid specifieker rekening houden met deze doelgroep bij het aanbestedingsbeleid.

3. Regelingen in het sociale vangnet

De regelingen en uitvoering ervan zijn nu te gefragmenteerd. De CU kiest voor opheffing van het UWV en richt de uitvoering van het vangnet in vanuit de uitkeringsgerechtigde. Ook niet-uitkeringsgerechtigden (Nuggers) kunnen aanspraak maken op hulp van de overheid bij het zoeken naar een baan.

4. Forenzentax

Als onderdeel van de Kunduz coalitie is de CU ervoor. Verder wordt er voor vergroening gekozen. Fiets en OV worden verbeterd en de kilometerheffing voor auto's wordt wat betreft de CU ingevoerd.

(N.B.: Wellicht pikant is dat juist deze publicatie op zondag verschijnt. Dit berust op toeval, aangezien de peilingen nu eenmaal de volgorde bepalen)

Deel dit bericht