Skip links
Inhoud

Arbeidsmarkt en verkiezingen (6/7): D66

14 juli 2012 - door Wijnand Vossestein

De afgelopen weken maakten de politieke partijen hun verkiezingsprogramma bekend. Met de versplintering in Den Haag, het ene demissonaire kabinet na het andere, is het speelveld lastig te overzien. Deze week daarom bij dichtblij!: Wat hebben de partijen in petto als het gaat om de belangrijkste markt in Nederland: De arbeidsmarkt? 

In deze bijdrage de nummer 6 in de peilingen (BRON: Synovate): D66

De slogan voor het hele programma luidt: "En nu vooruit!". Een tot in detail uitgewerkt programma!

1. Verhouding vraag/aanbod

D66 komt met, terug van weggeweest, de 40 urige werkweek. Dat schept op korte termijn geen banen, maar kost rekenkundig banen. Het werk wordt namelijk over minder mensen verdeeld. Verder moet het ondernemers (werkgevers-)klimaat verbeterd worden, iets wat werkgelegenheid schept. Ook hier geldt: De doorrekeningen zijn er nog niet, dus de impact van dit programma op de hoeveelheid banen voor heel Nederland is niet terug te lezen.

2. Toenemende flexibilisering

D66 wil barrieres wegnemen voor het startende MKB om mensen aan te nemen. Hierin worden flexibele varianter "aangeraakt" in het programma. Hele concrete zaken m.b.t. individuele impact zijn niet terug te lezen. 

3. Regelingen in het sociale vangnet

Preventie van werkloosheid en het verkleinen van de kloof tussen actieven en inactieven op de arbeidsmarkt vormen het hart van het programma van D66. De WW wordt hoger, korter en de werkgever betaalt de WW de eerste zes maanden. Over de uitvoering van het vangnet (UWV/Gemeente) lezen we verder niets terug.

4. Forenzentax

Dit is onderdeel van de voorstellen van de Kunduz coalitie en D66 heeft hier geen afstand van genomen. Er wordt gesproken over fiscale prikkels om autogebruik te beinvloeden. Dit zou kunnen wijzen op wenselijkheid van onderscheid tussen OV en auto-forenzen.

De teneur van programma wordt treffend samengevat in de eerste alinea: " D66 wil vooruit. Met zijn allen. Nederland heeft jaren stilgestaan. Er is verzuimd het dak te repareren toen de zon nog scheen. Economie, onderwijs, zorg en eigen verantwoordelijkheid zijn toe aan grondig onderhoud. We komen alleen uit de huidige stilstand door ruimte te creëren voor nieuwe groei."

Deel dit bericht