Skip links
Inhoud

Arbeidsmarkt en verkiezingen (5/7): De PVV

13 juli 2012 - door Wijnand Vossestein

De afgelopen weken maakten de politieke partijen hun verkiezingsprogramma bekend. Met de versplintering in Den Haag, het ene demissonaire kabinet na het andere, is het speelveld lastig te overzien. Deze week daarom bij dichtblij!: Wat hebben de partijen in petto als het gaat om de belangrijkste markt in Nederland: De arbeidsmarkt? 

In deze bijdrage de nummer 5 in de peilingen (BRON: Synovate): De PVV

De slogan voor het hele programma luidt: "Hún Brussel, óns Nederland". Opvallend begin van het programma, vooral gezien de titel. Er wordt gestart met een Chinese verwensing: "Het is een Chinese verwensing: moge U leven in interessante tijden."

1. Verhouding vraag/aanbod

In het programma zijn hierover verschillende zaken te melden. Bescherm de maakindustrie (voorbeeld NEDCAR), geen vliegtax (kost banen) en een veel kleinere overheid (20% minder ambtenaren). Arbeidsmigratie uit Oost Europa wordt aangepakt, waardoor er meer werk voor Nederlanders overblijft. Agema gelden blijven, hierdoor 12.000 extra arbeidsplaatsen in de zorg. Tenslotte blijft de AOW op 65 jaar. Je zou kunnen zeggen dat dit deze verhouding beinvloed, aangezien de arbeidspopulatie daarmee sneller kleiner wordt.

Ook hier geldt: De doorrekeningen zijn er nog niet, dus de impact van dit programma op de hoeveelheid banen voor heel Nederland is niet terug te lezen.

2. Toenemende flexibilisering

Hierover wordt met geen woord gesproken in het programma. Enige keer dat het woord ZZP-er valt, is in de zin: "Meldingsplicht voor buitenlandse ZZP’ers – zoals in België".

3. Regelingen in het sociale vangnet

Het sociale vangnet is, zo lezen we, een kwestie van beschaving. Wat betreft het ontwerp van de regelingen, blijft alles bij het oude. De bijstand, de WW en het ontslagrecht. Citaat: "Werknemers zijn geen wegwerp-servetjes." Wel wordt het UWV opgeheven en verschuiven alle taken naar de Gemeente. 

Fraude met uitkeringen wordt keihard aangepakt. Dat geldt ook voor geweld tegen personeel, dat in het sociale vangnet werkzaam is. In beide gevallen: Nooit meer een uitkering!

4. Forenzentax

Fiscaal gezien kan de forens gerust zijn. Geen tax, gewoon laten zoals het is. Eigenlijk alleen maar goed nieuws voor wie met de auto naar het werk gaat. De 80-km stroken verdwijnen en de snelheid gaat, op plekken waar dat kan, naar 140 km per uur. En dan ook nog het kwartje van Kok terug, flitsmarges worden ruimer en er komen meer wegen. Ook voor de treinende forens is er goed nieuws, citaat: "Treinen rijden op tijd en zijn veilig."

Deel dit bericht