Skip links
Inhoud

Arbeidsmarkt en verkiezingen (4/7): De PvdA

12 juli 2012 - door Wijnand Vossestein

De afgelopen weken maakten de politieke partijen hun verkiezingsprogramma bekend. Met de versplintering in Den Haag, het ene demissonaire kabinet na het andere, is het speelveld lastig te overzien. Deze week daarom bij dichtblij!: Wat hebben de partijen in petto als het gaat om de belangrijkste markt in Nederland: De arbeidsmarkt? 

In deze bijdrage de nummer 4 in de peilingen (BRON: Synovate): De PvdA

De slogan voor het hele programma luidt: "Nederland sterker en socialer". Een tot in detail uitgewerkt programma!

1. Verhouding vraag/aanbod

Met een vriendelijk klimaat voor het MKB, de innovatie en groei van de economie vindt hier plaats, wil de PvdA banengroei stimuleren. Verder moet Nederland het land blijven, waar het aantrekkelijk is voor buitenlandse bedrijven om zich te vestigen. Ook hier geldt: De doorrekeningen zijn er nog niet, dus de impact van dit programma op de hoeveelheid banen voor heel Nederland is niet terug te lezen.

2. Toenemende flexibilisering

Letterlijk citaat: " De kleine zelfstandige is de held van de economie van de 21e eeuw. De zogenaamde ZZP’ers zijn niet meer weg te denken. Het zijn bijzondere ondernemers, creatief, onafhankelijk en gedreven. Ze hebben de ruimte zelf keuzes te maken en een eigen invulling te geven aan hun vak. Daarmee vormen ze het potentieel voor vernieuwing en innovatie op de arbeidsmarkt."

Met minimum tarieven, soms toegang tot de bijstand, meer kans op opdrachten bij de overheid, toegang tot scholingfondsen etc. wil de PvdA de positie van ZP-ers versterken. Verder moeten misstanden in de flexibele arbeid moeten worden tegengegaan. 

3. Regelingen in het sociale vangnet

Het UWV wordt uit de ontslagroute gehaald. De gang naar de kantonrechter blijft bestaan/mogelijk. Vergoeding wordt gemaximeerd op 75k, met als uitgangspunt de bestaande kantonrechtsformule.  Een deel van de vergoeding moet worden besteed aan Van-Werk-Naar-Werk oplossingen. Ook flexwerkers moeten hier aanspraak op maken. 

Opmerkelijk: Verder worden (middel)grote bedrijven verplicht 5% van het personeelsbestand te vullen met arbeidsgehandicapten of langdurig werklozen. Doen ze dit niet, dan volgt een boete.

4. Forenzentax

Bij de PvdA blijft de fiscale vrijstelling hiervoor. Vooral de trein moet beter, ook voor de forens belangrijk. De oplossing is 1 bedrijf maken van Prorail en de NS. 

Deel dit bericht