Skip links
Inhoud

Arbeidsmarkt en verkiezingen (3/7): De SP

11 juli 2012 - door Wijnand Vossestein

De afgelopen weken maakten de politieke partijen hun verkiezingsprogramma bekend. Met de versplintering in Den Haag, het ene demissonaire kabinet na het andere, is het speelveld lastig te overzien. Deze week daarom bij dichtblij!: Wat hebben de partijen in petto als het gaat om de belangrijkste markt in Nederland: De arbeidsmarkt? 

In deze bijdrage de nummer 2 in de peilingen (BRON: Synovate): De SP

De slogan voor het hele programma luidt: "Nieuw Vertrouwen"

1. Verhouding vraag/aanbod

Om de uitdagingen het hoofd te bieden, komt in het programma van de SP herhaaldelijk terug, dat de Sociale Partners hier de mogelijkheid krijgen samen met een oplossing te komen. Verder worden kwetsbaren in dit kader, ouderen en jongeren beschermd en gestimuleerd door de SP. De AOW leeftijd stijgt bij de SP langzaam, waardoor er sneller mensen van de arbeidsmarkt af kunnen, Wellicht draagt dit bij aan een betere verhouding Vraag/Aanbod.

In het programma lezen we dat de externe inhuur van personeel bij de overheid zelf terug moet worden gedrongen. Dit mag in de toekomst maximaal 10% van het totaal zijn. De doorrekeningen zijn er nog niet, dus de impact van dit programma op de hoeveelheid banen voor heel Nederland is niet terug te lezen.

2. Toenemende flexibilisering

De SP vindt dat de flexibilisering is doorgeschoten. Hierbij moet dus een deel worden teruggedraaid. Uitzendbureaus moeten vergunningen aanvragen, waarbij kwaliteitstoetsen mogelijk zijn. Payroll constructies worden de kop ingedrukt. Stuksloon (ook een vorm van flexibel werken/belonen) wordt niet geaccepteerd en mensen met een tijdelijk contract, krijgen hetzelfde sociale vangnet als vast personeel. 

3. Regelingen in het sociale vangnet

Hierbij worden veel zaken bij het oude gelaten. Wel wordt er met doorbetaling bij ziekte in het programma duidelijk onderscheid gemaakt tussen kleine en grote werkgevers. (grenzen qua omvang blijven onbesproken). Andere voorgenomen hervormingen door eerdere coalities worden teruggedraaid, met name als het gaat om de groepen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De Gemeente krijgt wel meer bevoegdheden en mogelijkheden. Verder worden bedrijven geprikkeld om mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt in dienst te nemen.

4. Forenzentax

Dit woord valt niet in het programma. Aangezien er een wijziging voorligt van een andere coalitie en de SP niets noemt over dit thema, ga ik ervan uit dat deze tax er niet komt als het aan de SP ligt. In het programma is wel te lezen dat er nadrukkelijk in faciliteiten wordt geinvesteerd  voor het meest vriendelijke vervoermiddel, de fiets. Dan vooral infrastructureel, niet in regelingen om fietsen naar het werk (fiscaal) te stimuleren.

Afsluitend een citaat, dat treffend is voor het gehele programma van de SP op het terrein arbeidsmarkt:

"Sociale zekerheid is geen probleem, het is juist een oplossing voor problemen. Als je ziek bent, je werk verliest, of ouder wordt. Sociale zekerheid is geen kostenpost, maar de basisverzekering van onze samenleving."

Deel dit bericht