Skip links
Inhoud

De gevolgen van het Nieuwe Ontslagrecht

4 juni 2012 - door Wijnand Vossestein

Het lente-akkoord van de "tijdelijke coalitie" voorziet in een aanpassing van het ontslagrecht. In de tijd dat de arbeidsmarkt zeer sterk flexibiliseert een broodnodige maatregel. De oude regeling was gebaseerd op het arbeidsverleden. De nieuwe regeling is juist gericht op de toekomst van de vertrekkende werknemer. In een tijd, waarin blijvende inzetbaarheid van mensen op arbeidsmarkt de uitdaging is, een ingrijpende, maar noodzakelijke maatregel.

In dit artikel uitleg over wat de gevolgen zijn, de bedreigingen, maar vooral ook de kansen die de maatregel te bieden heeft!

De arbeidsmarkt is de afgelopen 10 jaar zeer sterk veranderd. Dynamiek in alle markten zorgde voor een verdubbeling van het aantal in- en uitstroombewegingen bij werkgevers. De komende jaren neemt dit aantal verder toe. Elke in- en uitstroombeweging kost tijd, energie en dus geld. Deze kosten zijn dus ook sterk gestegen. Daarnaast voert de overheid de druk bij werkgevers op. Deze zullen moeten zorgen voor beweging van baan-naar-baan voor vertrekkende medewerkers. 

Er staan inmiddels ruim 1.000.000 Nederlanders langs de zijlijn van de arbeidsmarkt. Als werkzoekende of ZZP'er is het moeilijk van de zijlijn de arbeidsmarkt weer op te komen. Toch staan er enorme hoeveelheden vacatures open.

In de visie van dichtblij! staan we op de arbeidsmarkt voor drie grote uitdagingen:

  • Hoe geven we met elkaar vorm aan de flexibilisering van de arbeidsmarkt?
  • Hoe bereiken we blijvende inzetbaarheid van de arbeidspopulatie?
  • Hoe organiseren we met elkaar Mobiliteit Van Werk Naar Werk? 

De aanpassing van het ontslagrecht geeft als basis de versoepeling om afscheid van een werknemer te nemen. Afhankelijk van de situatie (leeftijd/dienstjaren) zal de vergoeding dramatisch lager worden of iets hoger dan in de huidige regeling. (Zie hiervoor de rekenvoorbeelden). Financieel wordt het voor een werkgever nog interessanter als een WW-situatie voor de werknemer voorkomen kan worden. 

Los van de financien, is het van groot (collectief) belang een werknemer naar een nieuwe baan/opdracht te helpen. Uit cijfers van het UWV blijkt dat de uitstroom van kandidaten uit de WW daalt. Met name langdurig werklozen hebben zeer veel moeite weer op de arbeidsmarkt te komen. 

Door instroom en uitstroom van werkgevers onderling aan elkaar te koppelen, bieden we een oplossing voor dit probleem. Het Werk Netwerk kan bijdragen aan de blijvende inzetbaarheid van mensen op de arbeidsmarkt. Tegelijkertijd maakt Het Werk Netwerk het werkgevers eenvoudiger bij te dragen aan bewegingen van Baan-naar-baan. Dit maakt het uiteindelijk ook goedkoper voor de werkgevers, die geconfronteerd worden met uitstroom van personeel.

Deel dit bericht